Bevezető az EKE – Kolozsvár 1891 túráihoz

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a kolozsvári EKE túraleírásainak gazdag gyűjteményét, amelynek segítségével megismerhetitek kincses városunk környékének népszerű és kevésbé ismert túraösvényeit. A részletes leírások mellett térképpel, digitális nyomvonallal és fényképekkel segítünk eligazodni túraútvonalainkon.
A nyomvonalak digitális felvétele során útvonalpontokat is rögzítettünk, amelyek túrázáskor lényegesek a helymeghatározáshoz és eligazodáshoz. A nyomvonalakon a pontok sorszámát a túra kódjával is párosítottuk (pl. BK-04), míg a térképen csupán az útvonalpont száma jelenik meg (pl. 4).
Előfordulhat, hogy a telefonos applikációban megnyitott digitális nyomvonalon csak egy szimbólum jelenik meg az útvonalpontnál (pl. zászló, gombostű stb.), ilyenkor meg kell érinteni az illető szimbólumot és meg fog jelenni a neve is.

Szeretnénk kifejezni köszönetünket mindazoknak, akik hozzájárultak az útvonalak felderítésében és lejárásában, név szerint Csorba Anna, Pál Gyöngyi, Fazakas Ferenc, Kiss János és Szilágyi András, a kolozsvári EKE önkéntes túravezetői, Kiss Attila, tájfutó, valamint Craioveanu Cristina és Crișan Andrei, egyetemi tanárok.
Az útvonalak lejárásában, a nyomvonalak és útvonalpontok rögzítésében, feldolgozásában, a fényképek elkészítésében, a túraútvonalak részletes leírásában és a szerkesztési utómunkálatokban közreműködött Kismihály Boglárka és Branea Róbert. A térképek megszerkesztésében László Tamás (Erfatur Kft.) segédkezett.

A 12 Kolozsvár-környéki túra gyűjteménye a 2021-es Kincses Kolozsvár Kalendáriuma szerkesztőinek felkérésére készült el, akik a kiadvány minden hónapjánál megjelentettek egy túraleírást. Mivel a kezdeményezés sikeresnek bizonyult, úgy döntöttünk, hogy a túrák gyűjteményét elkezdjük bővíteni a kincses város vonzáskörétől távolabb eső túraútvonalak leírásával is, célunk pedig az, hogy minél több túrával gazdagítsuk a repertoárt.

A digitális nyomvonalakat .gpx formátumban lehet letölteni, amelyet több applikáció segítségével is meg lehet nyitni: OsmAnd, GPX Viewer, Locus Map, Garmin BaseCamp.
Előfordulhat, hogy a .gpx telefonra való letöltésekor a file elnevezésének végére automatikusan odakerül a .html, és a nyomvonalat nem tudjátok megnyitni egyik applikációban sem. Ilyenkor az a teendő, hogy megszerkesztitek a letöltött file nevét kitörölve belőle a .html-t.

Kívánunk nektek kellemes túrázást és felejthetetlen élményeket!