Húsz bükki forrás körtúrája

Túránk célja a Bükkben eredő források egy részének felkutatása, amelyek közül néhány sokak által ismert, ám akadnak olyanok is, amelyek gondosan rejtőzködnek az erdő mélyén. A túraútvonal ötletgazdája és létrehozója Kiss János, egyesületünk tapasztalt túravezetője, hajdani tájfutó, aki egy csokorba gyűjtötte az általa ismert és újonnan felfedezett forrásokat, létrehozva egy ideális körtúrát. Néhány forrást ő maga nevezett el a környezet sajátosságaira utalva. A zárójelekben feltüntetett számok útvonalpontokat jelölnek, amelyeket a túra térképén beazonosíthatunk, amennyiben letöltjük a kolozsvári EKE weboldaláról. Kalandos felfedezőtúrát kívánunk nektek!

Megjegyzés. A nyomvonalak digitális felvétele során útvonalpontokat rögzítettünk, amelyek túrázáskor lényegesek a helymeghatározáshoz és eligazodáshoz. A nyomvonalakon a pontok sorszámát a túra kódjával is párosítottuk (pl. BF-04), míg a térképen csupán az útvonalpont száma jelenik meg (pl. 4).

Amint leszállunk a buszról a monostori végállomásnál, átkelünk az átjárón, és felmegyünk a tömbházakhoz vezető lépcsőn (BF-1). Az épületek között haladunk nyomvonalunkat követve, míg el nem érjük az erdő szélét. Az erdőben jól járható ösvény fogad, azon indulunk tovább, majd két alkalommal is keresztezzük a piros sáv jelzéssel jelölt turistautat. Nagyjából 1 km után elérjük útvonalunk első lényeges pontját (BF-2), a Gálcser-kilátót, ahonnan tiszta időben egy pillantást vethetünk a Gyalui-havasok vonulatára, valamint a Havas-bükke csupasz gerincére. Következő pontunknál feltérünk balra, útba ejtve a Gálcser-tetőt (503 m), majd 200 m után rátérünk a piros sáv jelzésre. Helyenként a narancssárga vízszintes sáv jelzéssel is találkozhatunk, amellyel a kerékpárosok útvonalát jelzik. Hamarosan (BF-3-as pont után) kiérünk egy tisztásra, ahol iránymutató oszlopot pillantunk meg, jobbra tőlünk terül el az úgynevezett Diós, alattunk pedig a Plecska-patak völgye található. Elhagyva a piros sáv jelzést, jobbra lefele indulunk a makadámúton. Amennyiben a bal oldali utat választanánk, visszakerülnénk a Monostor negyedbe. Kb. 480 m után feltérünk a makadámútról az erdőbe (BF-4) az első forrás irányába. 1 km-t haladunk egy kissé sáros erdei úton, míg egy ösvényen le nem térünk jobbra, a Rejtett-forrás irányába. Ahhoz, hogy közelebbről szemügyre vehessük a forrást, kissé le kell ereszkednünk az árokba (BF-5), ahol szomorúan szembesülünk azzal, hogy a víz aláásta magát, így a csőből egy csepp sem csordogál. Tovább folytatjuk utunkat, majd kb. 500 m után kiérünk a Szent János útra, ahol egy rövid szakaszon az aszfalt mellett kell haladnunk. Alig 200 m után betérünk jobbra az erdőbe (BF-6), elhaladunk a sorompó mellett, majd széles erdei úton haladunk az István-forrás irányába. Kevesebb mint 300 m után bal oldalunkon kis tavat pillantunk meg, amely magántulajdont képez, ám egy kép erejéig gyönyörködhetünk benne. Kiérve az erdőből egy tisztáson haladunk („Szereda-rét” túravezetőnk elmondása szerint), amíg el nem érjük az István-forrást (BF-7), amelyet a kolozsvári EKE többszöri takarítási akciója révén sikerült ismét felszínre hozni.
Miután megtöltöttük kulacsainkat hűsítő vizével, alig 400 m után érintjük a Gömbkő-forrást (BF-8), amelynek vize szintén iható. A Szent János úton levő hajtűkanyarhoz kiérve az aszfalt mellett folytatjuk utunkat 600 m-en keresztül, aztán betérünk balra, és elérkezünk a Szakadék-forráshoz (BF-9), amely alig észrevehető az arra járók számára. Visszatérve az aszfaltútra egy 100 m-es szakasz után ismét betérünk balra, elérkezve a Szent János-kúthoz (BF-10), bükki forrásaink legismertebbjéhez, amelyet számos környékbeli látogat rendszeresen bő vízhozamának és hozzáférhetőségének köszönhetően. Innen jobbra térünk, a patak mellett haladunk a Gyűrű-forrásig (BF-11), majd egy domboldal aljában megpillantjuk a Hóvirág-forrást (BF-12). Ha szerencsénk van, karcsú hóvirágokat és élénk kakasmandikókat is találhatunk a forrás környékén. 700 m után keresztezzük a kék kereszt jelzést (BF-13), hamarosan pedig letérünk jobbra, a Cérna-forrás irányába. Megérkezve a forráshoz (BF-14) megértjük, miért is a cérnáról nevezték el, hiszen a vékonyan folydogáló víz lassan tölti meg kulacsainkat. Eddig 7,7 km-t tettünk meg, így rövid szünetet tarthatunk a forráshoz közeli pihenőhelyen, amely egyik kedvelt helyszíne a szerdai EKE-túráknak.
Energiatartalékaink feltöltése után utunkat folytatva érintjük a Mackó-forrást (BF-15), amelynek valamikori létezését a kőfalból kiálló műanyagcső jelzi. A következő megállónál ugyancsak kövek és üres cső jelzi a hajdani Binder-forrás (BF-16) és ’88-forrás létezését, sajnos mára egyikből sem csordogál a víz. Egy hosszabb, 880 m-es szakasz után érintjük a Bartha-medencét (BF-17), ahol csendben az aknafedélhez hajolva hallhatjuk a mélyben lévő víz csobogását. Alig 1 km után elérünk a Dagonyás-forráshoz, (BF-18), ez után pedig a bő vizű Patak-forrás (BF-19) következik. Kulacsainkat mindkét helyen újratölthetjük, ha szerencsénk van. Eddig 12 km-t tettünk meg, a patakparti szünet után pedig narancssárga körrel jelzett erdei úton haladunk, amelyről 900 m után letérünk jobbra, majd nemsokára megpillantjuk a túravezetőnk által elkeresztelt keleti és nyugati Gorbó-patakok összefolyását (BF-20).
Nagyjából 1,7 km után beiktatunk egy rövid kitérőt, ahonnan kilátás nyílik egy szép kis vízesésre (BF-21). Következő állomásunk a Hideg-forrás (BF-22), a Gorbó-patak egyik mellékágának a forrása, majd 500 m után érintjük a bővizű Kőalja-forrást (BF-23). Nemsokára ismét keresztezzük a narancssárga körrel jelzett erdei utat, majd 450 m után elérkezünk a Lépcsős-forráshoz (BF-24), amelynek az emberi kéz beavatkozása korlátokat szabott. Ezután már csak pár száz méter, és megpillantjuk az EKE-forrást (BF-25), amelyet az EKE kolozsvári osztálya 2008-ban épített ki. Eddig 16,5 km-t tettünk meg, a jól megérdemelt pihenés, valamint kulacsaink újratöltése után pedig folytatjuk utunkat a közelben lévő Major-forráshoz (BF-26). Nemsokára tisztásra érünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Kis-Magurára és az Árpád-csúcsra. Lassan elérkezünk utunk utolsó bükki forrásához, a Pásztor-kúthoz (BF-27), amely után felváltva haladunk erdőben és tisztáson keresztül, majd 3,8 km után a Gorbó-gerincen egy kilátóponthoz (BF-28) érkezünk, ahonnan tiszta időben akár a Ciblest és a Radnait is megcsodálhatjuk a távolban. Nagyjából 1 km után elérkezünk a Gorbó-gerinc legmagasabb (573 m) pontjához (BF-29), ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szászfenesre és Kolozsvárra. Innen hamarosan ereszkedni kezdünk a völgybe, helyenként épülő házak szakítják meg túraösvényünket a domboldalban. Visszaérkezve a betonrengetegbe, 2,6 km után átkelünk a Gorbó-patak hídján (BF-30), innen pedig már csak 850 m van hátra túránk végpontjáig, a monostori végállomásig. A 25,5 km-es túránk után következhet a jól megérdemelt pihenés. Reméljük, élményekkel gazdagodva tértek haza.

A túra adatai

Túralejárás dátuma: 2021. március 20.
Túravezető: Kiss János
Időjárás, terep: napos idő, havas terep
Útvonal hossza: 25,5 km
Teljes menetidő: 11 óra
Mozgásidő: 7 óra 12 perc
Teljes szintemelkedés: 979 m
Teljes szintereszkedés: 982 m
Minimális tszfm.: 367 m
Maximális tszfm.: 672 m

Amennyiben nem sikerül letöltened a lenti gpx-nyomvonalat, kattints ide.