2022. októberi bakancslista

A Dregán-völgyében és a pusztatopai palacsintasütödéhez bringázhatunk, a gyerekekkel együtt biciklizhetünk szalonnasütős túrára biztonságos útvonalon a Sebes-Körös partján, debreceni túratársakkal vizitelhetünk a mamutfenyőknél és a Vlegyászán, marosvásárhelyiekkel a Pocsováliste- és a Ronki-szorosban, vonatozhatunk a Révi-szorosba és felfedezhetjük a Torockói-medence kevésbé ismert látványosságát.

Október 1. (szombat):

  • Kerékpáros körtúra a Csucsa – Dregán-völgyi víztározó útvonalon, innen a Bihar-Kolozs megyehatár mentén, majd a gerincen vissza Csucsára (55 km). Utazás Csucsáig a 6:48-kor induló vonattal vagy saját szállítóeszközzel. Hazatérés Csucsáról a 16:12-kor induló vonattal vagy a későbbiek valamelyikével, esetleg saját járművel. Bejelentkezés az egyesület Facebook-oldalán. Szervező: Szima Márton.

Október 2. (vasárnap):

  • Gyalogtúra a Torockói-medence egy kevésbé ismert látványosságához, a Data-csúcsra (884 m). Utazás busszal, indulás: reggel fél 8-kor a Széchenyi térről, a volt FLIP üzlet előtti parkolóból. Bejelentkezés az egyesület honlapján vagy telefonon az irodában. Túravezetők: Kardos Tibor, Lukács József.
  • Gyerekbarát biciklitúra a Sebes-Körös partján. A túra útvonala teljesen biztonságos, elkerüli a főutat, hossza 50 km és a következő állomásokat foglalja magába: Csucsa, Körösfeketetó, Csarnóháza, Barátka, Csucsa. Déli pihenő szalonnasütéssel és labdajátékokkal. Indulás Csucsáról reggel 9:30-kor, a vasútállomás parkolójából. (Akik Kolozsvárról vonattal szeretnének utazni, azoknak 6:45 és 8 óra között több vonat is rendelkezésre áll, de szükséges előre érdeklődni.) Bejelentkezés az egyesület Facebook-oldalán. Szervező: Szima Márton.

Október 4. (kedd):

  • Székely Árpád Tündérkert a hegyek között című fotóalbumának vetítéssel egybekötött bemutatója Kolozsváron, a Farkas utcai református templomban 19 órától.

Október 5. (szerda):

  • Hagyományos séta a Páter-gerincen (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Október 7–9. (péntek–vasárnap): 

  • Csucsa–Feketetó, őszi vásár (1, 2 vagy 3 nap, alvási lehetőség az EKE csucsai kulcsosházában). Bejelentkezés kötelező! Részletek telefonon. Szervező: Csorba Anna.

Október 8-9. (szombat-vasárnap):

  • Autóbuszos kirándulás: Sebesvár, mamutfenyők, Vlegyásza. Közös kirándulás a debreceni turistatársakkal. Indulás 8 órakor a Fliptől. További részletek és iratkozás a honlapon vagy az EKE-irodában. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.

Október 12. (szerda):

  • Hagyományos séta az István-forráshoz (9 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Október 15. (szombat):

  • Gyalogtúra: Havasbükke – Medvegerinc – Szászfenes (14 km). Találkozás a Román Opera melletti M16 megállóban 8.45 órakor. Szervező: Pál Gyöngyi.
  • Gyalogtúra: Havasrogoz (Rogojel) – Vlegyásza-menedékház – Vlegyásza-csúcs (1836 m) – Fehér-kövek – Rekiceli (Menyasszony fátyla) vízesés (18 km, teljes szintemelkedés 1068 m, teljes szintereszkedés 1056 m). Utazás kisbusszal, szükséges az előzetes bejelentkezés. Szervező: Szőke Enikő. (A túrát szeptember 17-ről raktuk át erre a dátumra a kedvezőtlen időjárás miatt.)

Október 19. (szerda):

  • Hagyományos séta a Cérna-forráshoz (8 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Október 22. (szombat):

  • Vonatos kirándulás a Révi-szorosba (10 km). Találkozás 7.20 órakor a vonatállomáson (CFR vonat indul 7.48 órakor). Bejelentkezni telefonon! Szervező: Pál Gyöngyi.
  • Közös túra a marosvásárhelyi EKE-sekkel a Pocsováliste- és a Ronki-szorosba. A túra hossza 15 km, +/– 800 m emelkedés/ereszkedés. Túrabakancs, esőköpeny kötelező, ajánlatos túrabot. Utazás Kolozsvárról mikrobusszal, szükséges az előzetes bejelentkezés. Szervező: Mezei Elemér.

Október 23. (vasárnap):

  • Kerékpáros kirándulás a pusztatopai palacsinta-sütődéhez, a következő útvonalon: Kolozsvár – Kajántó (Chinteni) – Bodonkút (Vechea) / Diós (Deuşu) – Báboc (Băbuţiu) – Sólyomkő (Şoimeni) – Magyarújfalu (Vultureni) – Magyarfodorháza (Fodora) – Nagyesküllő (Aşchileu) – Kisesküllő (Aşchileu Mic) – Pusztatopa (Topa Mică) – Kajántó (Chinteni) – Kolozsvár. Találkozás 9 órakor az állomás előtt. A túra hossza 80 km. Minden palacsintát és/vagy kerékpározást szeretőt szívesen látunk. Szervező: Szima Márton.

Október 26. (szerda):

  • Hagyományos séta a Rejtett-forráshoz (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Novemberi előzetes

November 6. (vasárnap):

  • Gyalogos gerinctúra a Nagy-hegyen (18 km). Utazás mikrobusszal. Bejelentkezés online az egyesület honlapján vagy Facebook-oldalán október 21-ig. Túravezető: Szima Márton.

November 12. (szombat):

  • 110 km kerékpárral Kolozsvártól Marosvásárhelyig, Mócs – Királyfalva útvonalon. Visszautazás vonattal, indulás Marosvásárhelyről 19 órakor, érkezés Kolozsvárra 22 órakor. Bejelentkezés a Facebook-oldalon. Szervező: Szima Márton.

November 20. (vasárnap):

  • Gyalogtúra: Menyasszony fátyla-vízesés, Lespezi-kilátó. A túra útvonala: Stanciu-tisztás – Menyasszony fátyla-vízesés – Lespezi-kilátó – Kőrizstető (Scrind-Frăsinet), hossza 18 km, szintkülönbség +/- 800 m. Utazás busszal, a helyek száma korlátozott. Bejelentkezés a honlapon vagy az egyesület Facebook-oldalán legkésőbb november 11-ig. Indulás vasárnap reggel 8-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi ) tér 9A szám) elől. Szervező: Szima Márton.

Túravezetők, szervezők elérhetősége