Felfedező séta a Kolozsváriak erdejében

Kovács D. Zsuzsa

Városunk legújabb, még a Sétatérnél is nagyobb, 21 hektáros új parkja a Szentgyörgyhegyen, a Munka sugárút melletti területen fekszik, Európai és helyi forrásokból készült el és tavaly április óta már látogatható.
A területen évekkel ezelőtt Pászkány Árpád üzletember akart Ifjúsági parkot létrehozni, csak a kivitelezését meghiúsította a válság, így maradt az ötlet az önkormányzatra, amely EU-s forrásokat szerzett a beruházásra.
A park nagy részét növényzet borítja, több mint 1500 fát, 6000 cserjét és 30 ezer facsemetét ültettek el a területen. Kialakítottak egy úgynevezett városi kertet, amely a növények tanulmányozására is megfelelő, emellett kilátót és sportövezetet is építettek, utóbbiban helyet kapott egy 200 méteres tiroli pálya is, de padok is várják a megpihenni vágyó látogatókat. A Kolozsváriak erdeje valójában még nem erdő, de rövidesen azzá válhat.
Az új park egyelőre a város határában, az ipari zónán túl fekszik, villamossal viszonylag egyszerűen megközelíthető, de igazából ma még félreeső területnek számít, viszont amilyen tempóban fejlődik Kolozsvár, megtörténhet, hogy mire igazi erdővé válik, már a város fogja körülvenni.

Találkozás 10 órakor a 102-es villamos vasútállomási megállójában (Nehézgépgyár/CUG irányába). Szervező: Kovács Zsuzsa.

A kolozsváriak erdeje
A kolozsváriak erdejének fősétánya, amelyen esti sétát is megejthetünk a kivilágításnak köszönhetően. Fotó: Tóth Helga / Transtelex