Kirándulás a Kőközi-szorosba

Kovács D. Zsuzsa

Január 15-én, szombaton buszos kirándulást szervezünk a különleges szépségű Kőközi-szorosba. A kiránduláshoz kötelező a túracipő viselete, túrabot pedig ajánlott. A gyalogtúra közepes nehézségű lesz, hossza 7-8 km, szintkülönbség kb. 500 m.

Indulás: január 15-én, szombat reggel 8:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb január 10-én, hétfőn 16 óráig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 45 lej, a többi résztvevő számára 55 lej.

A részvételi költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb január 11-én, kedden 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE CHEILE VALISOAREI 2022 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE CHEILE VALISOAREI 2022 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Kőköz (románul: Cheile Vălișoarei) kb. 3 km hosszú sziklaszoros  Fehér megyében, a Torockói-hegységben, Torockó és Nagyenyed között. A természeti szépségekben gazdag szoros Torockógyertyános közelében található. A Torockó-Nagyenyed közötti országúton érhető el; az út itt 250 méter magasságú, sima felületű sziklafalak között vezet. Itt folyik keresztül az Enyed patak is. Környékén vadregényes vízesések, szorosok, és több barlang is található, amelyeknek feltárása Czárán Gyula nevéhez kötődik. 1704-ben a nagyenyediek közül sokan ezekben a barlangokban bujdostak el az osztrákok elől.

Orbán Balázs ekképpen kezdi a szoros leírását:

„A rövid, alig három mfd hosszuságú toroczkói völgy már régóta lekötve tartja figyelmünket, annak rövid vonalán annyi nevezetest és érdekest találunk, s a látványilag szép és nagyszerünek annyi megragadó képe merült fel már eddig is előttünk, miszerint önként jön azon vallomásunk, hogy ily kis területen ennyi érdekfeszitőnek összehalmozását alig tudnók másutt feltalálni.”