Kirándulás Gálosháza környékére

Kovács D. Zsuzsa és Mezei Elemér

Részvételi díj (az utazás költségeit tartalmazza): EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 45 lej, a többi résztvevő számára 65 lej.

Az utazást autóbusszal szervezzük.
Az autóbusz április 13-án, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől indul.
Az autóbuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, lehetőleg április 10-ig a következő linken: https://goo.gl/forms/cB2q5W3qw0E4HGu82

Az autóbuszra csak azok a személyek ülhetnek fel, akik regisztráltak a kirándulásra és előre befizették a részvételi költséget. Köszönjük megértésüket.

Gálosháza1

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb április 11-én, csütörtökön 15 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétfőtől csütörtökig 10-15 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ERDELYI KARPAT EGYESULET-KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE SZOLNOK 2019 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A gyalogtúra a Révi-medence délkeleti részén levő Doborcsány falu központjából, 287 m tengerszint fölötti magasságból indul. Nem messze innen szabadul ki a Sebes-Körös a mészkősziklák fogságából és egy szélesebb völgyben, a Révi-medencében folytatja útját. Doborcsány (románul Dobricionești) Bihar megyei település, községközpontja Szászfalva (Măgești), első román hivatalos neve (1920) Dubricion, első említése dokumentumokban 1360-ból való Doborcsonhaza, illetve Dobrachenhaza néven. Lakói egy-két személytől eltekintve románok (2002-ben 589 román, 1 magyar). A lakosság túlnyomó többségben 1869 és 1948 között görög-katolikus felekezetű, ezután ortodoxok, 2002-ben 10 baptista és 1 református kivételével.

A gyalogtúra vége Gálosháza, központja 441 m tengerszint feletti magasságban található. Ez a falu is Szászfalva községhez tartozik, lakói (2002-ben 324) kevés kivétellel ortodox vallásúak (15 baptista, 10 pünkösdista mellett). Elszigeteltségének eredményeképpen a XVIII. század elején megmaradt ortodox felekezetű hitében, lakói nem tértek át Rómára (görög-katolikus felekezetre). A település első említése 1552-ből való Galoshaza néven, román neve 1920-ban is, ma is Gălășeni. A két falu közt nemrég modernizált (aszfaltozott, betonozott) völgyutat hoztak létre, közel 5 km távolságon. Ezen az úton indulunk el és pontosan 1 km után átkelünk a Gálosházi-patakon és a folyás szerinti bal oldalon visszafelé menet emelkedünk a Doborcsány fölötti domboldalra, ahonnan a Révi-szorosra nagyon jó kilátás nyílik.

Gálosháza2

A kopár tetőn megyünk tovább a patak forrása irányában, majd enyhén ereszkedni kezdünk a völgy aljába egy alig kivehető szekérutat követve. Az oldal bokrossá válik, de jól járható a szekérút. A völgy fenekén figyelemmel követhetjük a patak zajos folyását, de rövidesen közelről is láthatjuk a számos zuhatagot. A patakhoz érve nem kelünk át rajta a műútra, hanem a folyás szerinti bal oldalon maradva lapos füves-árnyas részeken haladunk tovább, itt már kevesebb a zuhatag. Nem kell sajnálni a magunk mögött hagyott jó piknikező helyeket, a völgyben feljebb még sok ilyet találni. Rövidesen elérjük az első házakat (ezek hétvégi házak) és a pisztrángos nagy tavat, feljebb kicsivel a sok medencét és végül a karsztforrást, amelynek vize “hizlalja” a halakat (mivel a gondozók itt laknak, bármikor vásárolható pisztráng és tokhal).

Gálosháza3

A karsztforrástól kb. 1 km-re van Gálosháza ortodox temploma és a templom közelében a Gálosházi-barlang. A barlang szűk bejáratát vasrácsos ajtó zárja el lakattal ellátva, látogatásához többféle engedélyt kell beszerezni, ezért csak a rácson keresztül nyerünk egy szűk bepillantást, illetve otthon (itt a mobiljel gyenge!) az interneten kereshetünk rá a barlang belsejét ábrázoló képekre. A völgybeli visszafele úton még megcsodáljuk azokat a zuhatagokat a Gálosházi-patakon, amelyeket a tetőre való kalandozásunk miatt nem érintettünk. A terep műholdas képe, a gyalogtúra útvonala két részben a közvetkező képeken látható.

Gálosháza4

 

Gálosháza5

Összeállította: Mezei Elemér
Fotó: Mezei Elemér; internet
Térkép: Királyerdő-hegység, DIMAP
Útvonalak: saját rögzítés + Google Earth Pro