Feketeerdő és Magaslak medvehagyma-szürettel fűszerezve

Kovács D. Zsuzsa

Április 2-án, szombaton, autóbuszos kirándulást szervezünk Feketeerdőre és Magaslakra, templomlátogatással, Zichy-vadászkasztéllyal és medvehagyma-szürettel megfűszerezve. Talán mindkét hely kevésbé ismert a kolozsvári természetjárók számára, ezért bátorítunk, hogy tartsatok velünk.

Indulás: április 2-án, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb március 27-én, vasárnap éjfélig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 55 lej, a többi résztvevő számára 65 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb március 28-án, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE PADUREA NEAGRA 2022 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE PADUREA NEAGRA 2022 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Feketeerdő a Réz-hegységben, a Bisztra-patak völgyében fekszik, 19 kilométerre Élesdtől. Leginkább egykori üveggyárával kapcsolatban hallhattunk róla, amely a rendszerváltás után tönkrement, bezárták, a szakemberek többsége máshol keresett magának megélhetést. A gyönyörű környezetben fekvő település nehezen bár, de folytatja mindennapi életét, olyannyira, hogy még új református templomot is építettek, amely 2008 karácsonyára készült el.
Kirándulásunk során meglátogatjuk a templomot, majd a falu melletti ásványvíz-forrást és vízesést keressük fel. Innen jelzett turistaúton, gyalogosan indulunk az 5 km-re található Magaslakra, az egykori Zichy-vadászkastélyhoz, amely ma már ortodox apácakolostor. A kastélytól egy 8 km-nyi szekérúton térünk vissza a buszhoz. Ezen útszakasz közepe táján van a medvehagymás liget. Tehát itt összesen 13 km gyaloglás és 300-400 m szintkülönbség vár a résztvevőkre. Az erre az útra vállalkozóknak kötelező a túracipő, túrabot pedig ajánlott. 
Akik nem szeretnének 13 km-t gyalogolni, azok számára készülünk egy rövidebb változattal is, ez azonban nem érinti a Zichy kastélyt. Miután a feketeerdői templomot, ásványvíz-forrást és vízesést meglátogattuk, a rövidebb túrára vállalkozók visszatérnek busszal a magaslaki elágazáshoz és onnan kb. 4 km gyaloglás után el lehet érni a medvehagymás ligetet. Ez az út oda-vissza 8 km, kevés emelkedővel, valamint kényelmes szekérúton vezet.