Maros-völgyi fatörzsbarlangok nyomában

Szima Márton

Szeretettel várunk márciusi kirándulásunkra, amely során a Maros völgye különleges látványosságait, a fatörzsbarlangokat fedezhetjük fel, amelyek 5 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A túra hossza várhatóan 9-11 km lesz időjárástól és terepviszonyoktól függően. Utazás kisbusszal vagy autóbusszal a jelentkezők számától függően Andrenyászára (Ratosnya), onnan gyalog folytatjuk utunkat. A barlangok felé vezető ösvényről gyönyörű kilátás nyílik majd a Maros völgye egy szakaszára felülnézetből, így különleges látványban lesz részünk. 

Indulás: március 13-án, vasárnap reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb március 3-án, csütörtökön 16 óráig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb március 4-én, pénteken 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ANDRENEASA 2022  <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ANDRENEASA 2022  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya közötti szakaszon találhatóak az igazi barlangász kuriózumnak számító fatörzsbarlangok. 1989-ben a marosvásárhelyi Ursus Spelaeus barlangászkör akkori tagjai (Moréh Károly, Piroska László, Kocsis Hobo László) több mint 100 fatörzsbarlangot fedeztek fel Ratosnya és Nyágra között, ezek közül 16 Andrásháza és Szalárd között található. Tizenhárom eléri az 5 méter hosszúságot. Habár nem annyira látványosak, mint a karsztvidéken keletkező barlangok, mégis különleges földtörténeti kor tanúi, körülbelül 5 millió évvel ezelőtt keletkeztek a pliocénban.
A mai Erdélyi-medence helyén húzódó tengerből a vulkanikus tevékenység következtében kiemelkedtek a Kelemen-, a Görgényi- és a Gyergyói-havasok, ezáltal a Gyergyói-medence elszigetelődött az Erdélyi-medencétől, így a Maros völgye egy összekötő folyosó szerepét töltötte be a két medence között. A vulkánok további működésének következtében az ős Marost a lávafolyások tovább szabdalták, ún. gáttavak alakultak ki (ratosnyai, palotailvai, gödei tavak). A következő időszakokban ezek a tavak vízgyűjtőkként működtek, majd a vulkáni tevékenység megszűnte után elkezdtek feltöltődni vulkáni eredetű hordalékkal, betemetve a növényeket, így kialakult a ma is látható vulkáni üledékes kőzetréteg (Ratosnyán a Hétsziklák, a Szalárdon a Szerecsen-szikla és Sólyomkő). A leülepedett kőzetrétegek a tavak vizét kezdték kiszorítani, és a nyomás hatására átvágták a lávagátakat; megindult a Maros medrének kialakulása a vulkáni üledékes kőzetekben. Ebben az időszakban képződtek a törzslenyomat-barlangok, utunk célállomásai.
A betemetett fatörzsek szárazon maradt végére hatást gyakoroltak a felszíni tényezők (levegő, szél, nedvesség stb.), aminek következtében megindult a rothadási folyamat. A fák elkorhadása után visszamaradt üregek képezik a mai barlangjáratokat. Egy barlang általában egyetlen járatból áll, egyetlen, ovális vagy kör alakú bejárata van, amelynek átmérője 0,4–2,4 m között változik. Befelé, a fakorona irányába, a barlangok szűkülnek. Kivételt képez két andrásházi barlang, közülük az egyik a Ládas kunyhója, amely több járattal rendelkezik, sőt két egymást keresztező járata is van, két fatörzs lenyomatát őrizve.
Forrás: nepujsag.ro

Fatörzsbarlangok