Látogatás a Batthyaneumba

Kovács D. Zsuzsa

Szeretettel várunk gyulafehérvári kirándulásunkra, amely során a bukaresti Nemzeti Könyvtár engedélyével, 2x20 fős csoporttal fogjuk meglátogatni a gyulafehérvári Batthyaneumot, utána pedig további látványosságokkal ismerkedünk.
A Batthyáneum római katolikus alapítású, vitatott tulajdonú könyvtár és tudományos gyűjtemény Gyulafehérváron. A gyűjtemény legjelentősebb részlege a könyvtár, amelynek több mint hatvanezer kötete között 927 kötetnyi kézirat és kódex, valamint 565 ősnyomtatvány található. Itt őrzik a Románia területén található középkori latin kódexek 80%-át. Értékes bibliagyűjteménye hatszáz kötetes. A kódexgyűjtemény legértékesebb darabja a Codex aureus, a 800-as években, arany tintával, pergamenre írt kódex, amely a 4 evangélista műveit tartalmazta. Ebből a Batthyaneumba került Máté és Márk evangéliuma. A teljes kódexről a közelmúltban készült faximile másolatot készítettek, amit meg is fogunk nézni. Megismerkedünk a könyvtár és alapítójának történetével, a könyvtár hányattatott sorsával.
Utána a Történelmi Múzeumot látogatjuk meg  a város legnagyobb épületében, amely egykor a várban tartózkodó Habsburg hadsereg tisztjeinek adott otthont. Ha lesznek olyan résztvevők, akik még nem látták az idén februárban megnyílt fejedelmi palotát, ezt is meglátogathatják.

Az utazást busszal szervezzük. Indulás: május 8-án, szerdán reggel 7:30-kor a volt FLIP üzlettel (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) szembeni parkolóból. A buszban a helyek száma korlátozott, ezért szükséges előzetesen jelentkezni, legkésőbb május 3-án, pénteken 18 óráig az alábbi linkre kattintva. 

A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 60 lej, a többi résztvevő számára 70 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb május 6-án, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: Banca Transilvania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA - Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO54BTRLRONCRT0667894901
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ALBA IULIA 2024 <résztvevő neve>

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ALBA IULIA 2024  <résztvevő neve>

Átutalás esetén kérünk, küldjétek el az átutalási bizonylatot az alábbi e-mailcímre: info@ekekolozsvar.ro!

batthyaneum-2024.jpg