2023. júniusi bakancslista

Akik eddig csak a melegebb időjárást várták, azok is találnak „bemelegítőnek” való kíméletesebb túrákat az EKE Kolozsvár 1891 júniusi kínálatában: választhatják a néhány kilométeres gyaloglást feltételező kirándulást a Szénafüvekhez vagy a bükki forrásokhoz. Aki többre vállalkozna, az már a Nagy Magyar-barlangot is bevállalhatja, ritka virágokat kereshet az Őzek völgyében vagy felfedezőútra indulhat Magyarvistától Mákófalváig. Így aztán pont eléggé felkészülhetünk a hónap végi Bánffy teljesítménytúrára.
Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély 2023. májusi számában.

Június 3. (szombat):

  • Szelicse – Havas-bükke – Medve-gerinc – Szászfenes (12 km). Találkozás 8.45 órakor az M16-os Tanítók Háza mögötti végállomásán (Posada utca), Szászfenesről Kolozsvárig az M21-es vagy M26-os autóbusszal utazunk. Szervező: Pál Gyöngyi.
  • Szénafüvek természeti rezervátum kiskocsikkal: 5 km. Szervező: Kiss János. Bejelentkezni telefonon.

Június 7. (szerda):

  • Hagyományos séta a Páter-gerincen (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Június 10. (szombat):

  • Ritka virágok kavalkádja az Őzek völgyében (20 km, 500 m szintkülönbség). Találkozás 8.45 órakor az M16-os Tanítók Háza mögötti végállomásán. Szervező: Kiss János.
  • Gyalogtúra: a Mikes-gerincen a fenyvesig (18 km). Találkozás 9 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Csorba Anna.

Június 14. (szerda):

  • Hagyományos séta az István-forráshoz (9 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Június 17-18. (szombat-vasárnap):

  • Kolozsvár Kör 100 az EKE-vel, kétnapos kerékpáros biciklitúra. Részletek Facebook-oldalunkon. Szervező: Szima Márton

Június 17. (szombat):

  • Magyarvistától Mákófalváig a Nemesek erdején keresztül (24 km, 200 m szintkülönbség). Részben felfedező, intenzív túra. Találkozás 7.30 órakor a vasútállomáson. Szervező: Kiss János.

Június 18. (vasárnap):

  • Mikrobuszos kirándulás Désre. Indulás 8 órakor a Fliptől. Részletek hamarosan. Szervező: Kovács D. Zsuzsa.
  • Családos kerékpártúra a Dregán-tó körül (29 km, 950 szintemelkedés). A kerékpártúra 10:00-kor kezdődik, indulás a vízgyűjtő keleti oldaláról, a gát végén levő parkolóból. Szervező: Szőke Enikő.

Június 21. (szerda):

  • Hagyományos séta a Cérna-forráshoz (8 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Június 24. (szombat):

  • Bánffy Miklós Gyalogos és Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrák – IV. kiírás. A kerékpárosok 15, 37, 60, 70, 85 és 95 km-es, a gyalogosok 35, 22 és 14 km-es útvonalak közül választhatnak. Minden kerékpáros túraváltozat Kalotaszentkirály-Zentelkéről indul és itt ér véget. A Gyalogos Kőhegy A/B/C résztvevői Kalotaszentkirályon veszik át indítócsomagjaikat és busszal szállítjuk őket a rajthoz, a hosszabb túrák (Gy35A/B, Gy22) résztvevői viszont Havasrekettyén, a Stanciu-tisztáson kapják meg indítócsomagjaikat, ahonnan a gyalogtúra indul. További részletek és online regisztráció a teljesítménytúrák honlapján: gyalogos, kerékpáros. Kedvezményes jelentkezési határidő június 7., emelt áras nevezési határidő június 14.

Június 28. (szerda):

  • Hagyományos séta a Rejtett-forráshoz (7 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Szervező: Szabó János.

Június 30 – július 2. (péntek–vasárnap):

  • Háromnapos autóbuszos kirándulás Csíkszeredába. Szombaton egész napos program: az Ezer székely lány napja. Amit még meglátogatunk: Fehéregyházán a Petőfi Múzeumot, Nagygalambfalván a református templomot, a Kányádi emlékszobát és sírhelyet, a Csíki Székely Múzeumban a Nagy István kiállítást. Szervező: Kovács D. Zsuzsa. További részletek és bejelentkezés telefonon.

Túravezetők, szervezők elérhetősége