Szentbenedek és cseresznyemajális Magyardécsén

Kovács D. Zsuzsa

Az utazást autóbusszal szervezzük. Indulás június 30-án, vasárnap reggel 8-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb június 25-én, kedden 12 óráig az alábbi linken.
Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

Részvételi díj (az utazás költségeit tartalmazza): EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 40 lej, a többi résztvevő számára 50 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb június 26-án, szerdán 15 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétfőtől csütörtökig 10-15 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ERDELYI KARPAT EGYESULET-KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE CIRESOAIA 2019 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Cseresznyemajális

Kirándulásunk első állomása Szentbenedek, ahol a romos Kornis kastélyt látogatjuk meg. Az 1573-1593. között, egy középkori bencés kolostor alapjaira épült kastély házasság útján került a Kornis család birtokába 1600-ban, ők voltak a tulajdonosai az 1948-as államosításig. 2018-ben és 2019-ban az Örökségünk Őrei – fogadj örökbe egy műemléket! című verseny alkalmával, a Szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tizenhárom diákja és két tanára örökbe fogadta a kastélyt azzal a feltett szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a kastély egyre romló állapotára. 2018 őszén a kastély tulajdonosa, a szamosújvári Téka Alapítvány, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány, valamint a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum partnerségével létrehozta a Kornis Kastély Egyesületet, amelynek felvállalt célja a kastély helyreállítása és közhasznú célú működtetése.
Ezután kirándulásunk célpontja, Magyardécse következik. A ropogós cseresznyéjéről híres Magyardécsén minden év június utolsó vasárnapján szervezik meg a Cseresznyemajálist. A falu Beszterce-Naszód megye egyetlen tiszta magyar ajkú települése, Erdély híres cseresznyetermő vidéke, híres az itt élő emberek szorgalmáról és munkaszeretetéről. A magyardécsei cseresznye az itt élő emberek jelképévé vált. A fesztiválra ellátogatók kedvükre fogyaszthatják a helyiek jóvoltából felajánlott és összegyűjtött gyümölcsöt (ez körülbelül 50 cseresznyefajtát jelent), valamint különböző kulturális programokon vehetnek részt. A Cseresznyefesztivál remek alkalomnak bizonyul mindazoknak, akik feltöltődésre vágynak, kiszakadnának a hétköznapok szürkeségéből, és szívesen eltöltenének egy kellemes délutánt ebben a gyönyörű környezetben.

Cseresznyemajális

Az első cseresznyeszüretet, majálist, 1893-ban a Bethlen grófok szervezték, hiszen Décse gróf Bethlen András birtoka volt. Később a majális szervezését a magyardécsei dalárda vállalta magára, komoly hagyományt teremtve. Az eseményekben mindenkinek fontos feladata volt. Zenészeket fogadtak, cseresznyekoszorúkat fűztek, tükröket, lámpákat szereztek az éjszakába nyúló mulatságokra. Voltak önzetlen támogatók, pénztárosok, rendfenntartók és ellenőrök is. Az ünnepségre rendre meghívták a környező városok, falvak lakosait. Az 1957-ben megrendezett cseresznyemajálist 42 esztendő kényszerű kihagyás követte, majd 1999-ben egy lelkes csoportnak, a magyardécsei Communitas Alapítvány tagjainak köszönhetően újraéledt a település szép, régi hagyományokra épülő ünnepe.

Cseresznyemajális