Mesél az EKE - 2024. január

Adás dátuma, ideje: 2024. január 25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Kertész Levente (túravezető)

  • 2024 első rádióadásában egy olyan személy lesz a vendégünk, aki múlt szombaton, január 20-án vezette le első hivatalos gyalogtúráját az EKE-ben. Ha azt mondom, hogy a Kolozsvár Teker (Clujul Pedalează) Sportklub alapítójáról van szó, aki régebb még maratonokat is szervezett, a hallgatók közül biztosan sokan sejtik, hogy ki lehet ő. Kertész Levente mindig is a sportolás szerelmese volt, ezért hivatásának érzi, hogy minél több embernek átadja a kerékpározás és túrázás iránti szenvedélyét. Habár napjainkban már nem szervez tömeges sporteseményeket, még mindig nagyon aktív életet él, szinte minden hétvégén valahol túrázik, vagy épp kétkeréken rója a kilométereket. 2022 októberében, amikor úgy döntött, hogy a kolozsvári EKE tagjává válik, megelőlegezte, hogy előbb-utóbb szeretne túrákat is szervezni. 2024-ben tehát elérkezett az idő, hogy beváltsa ígéretét, múlt szombaton pedig megszervezte első EKE-túráját a Hideghavasra. Hogy miként sikerült a debüt, arról ő maga számol be.

  • Ha a hallgatók kedvet kaptak a téli túrázáshoz Kertész Levente élménybeszámolójának köszönhetően, eláruljuk, hogy ezen a hétvégén is szervez gyalogtúrát, mégpedig a Gyalui-havasok legmagasabb pontjára, az 1826 m Öreghavasra, egy olyan 23 km-es útvonalon, amelyen valószínűleg még sokan nem jártak. Ha valaki viszont rövidebb-könnyedebb túrákra vágyna ezen a hétvégén, annak sem kell otthon maradnia, ugyanis további három gyalogtúra közül választhat: Leányvár és Gorbó-gerinc Csorba Anna vezetésével, Majláth-kút – Bivalyos – Slamovics-ház – Cérna-forrás Kiss Jánossal, vagy Sötétedés utáni bagolytúra Szima Mártonnal, mindez szombaton, január 27-én.

  • Habár még véget sem ért január, máris készíthetjük túrabakancsainkat februárra, így ha az év első hónapjában nem sikerült kimozdulnunk szobánk komfortjából, jövő hónapban pótolhatjuk mulasztásunkat. Februárban is a bőség zavarával fogunk küszködni, ha a kolozsvári EKE kínálatából szeretnénk választani, hiszen összesen 14 túrával készülnek az érdeklődők számára. Lesz felfedező látványtúra a La Pleșe homokkő sziklapadokhoz, téli gyalogtúra a Vlegyászára, hótaposó túra a Nagy-Bihar-csúcsra, kétnapos buszos kirándulás a Bâlea jégszállóhoz, Vári László emléktúra a hónap végén, emellett a megszokott szerdai túrák sem maradnak el, és szinte minden hétvégére jut egy Kolozsvár környéki gyalogtúra. A februári bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.