Mesél az EKE - 2024. március

Adás dátuma, ideje: 2024. március 28., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Veres Ágnes, az országos EKE titkára

A téli sportok szerelmesei szomorúan tapasztalhatták, hogy az idei síszezon nem kecsegtetett túl sok hóval, emiatt a szokásosnál is jobban aggódtunk március elején a hóréteg vastagsága miatt. De a tavalyhoz hasonlóan ezúttal is megérkezett a várva várt havazás, így, ha nem is ideális, de elfogadható körülmények között sikerült megszervezni immár huszadik alkalommal az EKE-gyereksíversenyt, illetve ötödszörre a Hangay Oktáv Családi Síversenyt – olvashatjuk Veres Ágnes cikkének bevezetőjét a múlt pénteken megjelent Erdélyben. Mi tagadás, a szervezőknek idén bőven volt okuk aggodalomra, hogy a március 16-17-re tervezett EKE-síversenyeket szabotálni fogja az enyhe tél, hiszen február végén igazi tavaszias időjárásban volt részünk, és napról napra egyre jobban olvadt a hó a Buszkáton. Aztán valamilyen csodával határos módon a síversenyek hetén hullott egy kis hó, és az időjárás is lehűlt, így sikerült mindkét versenyt megszervezni, sőt, még a beígért vasárnapi zivatar is elmaradt. A síversenyek részleteiről Veres Ágnes szervezőt kérdezzük.

Márciusban a síversenyek mellett rengeteg gyalogtúrán is részt vehettek a természetjárók, kihasználva a kellemes tavaszi időjárást. Olyan új túrahelyek is bekerültek a repertoárba, mint a szászavinci elsüllyedt templom, vagy a Radnai-havasok Vörös-csúcsa, de a Veres-marthoz, a Révi-szorosba és a Maros-völgyi fatörzsbarlangokhoz is visszatértek a kolozsvári EKE-sek, ugyanakkor volt honismereti kirándulás Székelyföldre, Besztercére és Gyulafehárvárra is, a múlt hétvégén pedig összesen három tőzike-túrán vehettek részt az érdeklődők. Ha ez alapján bárki is azt gondolná, hogy március annyira gazdag volt túrákban, hogy nehéz felülmúlni, az most meg fog lepődni, ugyanis áprilisra még ennél is több túrával készülnek a kolozsvári EKE-sek. 

Lesz Mézgedi-cseppkőbarlang, mezőzáhi bazsarózsák, Kőközi-szoros, Meleg-Szamos völgye, Bedellő, Ronki- és Pocsoválistei-szorosok tavaszi körtúrája, Királyerdő-hegység, továbbá gyalogosan és kerékpárral is ellátogathatnak a túrázók a Sárdi-rétre megcsodálni a kockás liliomot, a gyalogtúrák és buszos kirándulások mellett pedig számos kerékpártúra is bekerült a repertoárba. Április első hétvégéjén kerül sor az országos EKE éves közgyűlésére Aknasugatagon, az idei EKE Vándortábor helyszínén, amelyen szintén részt vesz a kolozsvári EKE vezetősége, az Apáczai líceum felkérésére pedig idén is lesz közös túra az iskolásokkal a Zöld Héten. Székely Árpád újabb kötetet jelentetett meg, így az októberi könyvbemutatója után ismét találkozhat vele a kolozsvári közönség. Ha mindez pedig nem lenne elég, már elkezdődött a készülődés a május 11-i Jókai teljesítménytúrákra, amelyről szintén megosztunk néhány részletet a hallgatókkal.