Mesél az EKE - 2024. május

Adás dátuma, ideje: 2024. május 23., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Nagy István (a Jókai teljesítménytúra résztvevője) 

638 túrázó, 61 szervező, 13 helyszín, 750 jelvény, 150 emlékpóló, 600 l víz, 107 kg banán, 76 kg alma, 52 kg zsíros és lekváros kenyér, 560 szál zöldhagyma, több mint 700 adag gulyás: számokban így lehetne jellemezni a 2024-es Jókai teljesítménytúrát, amelyre idén rekordszámú 676 jelentkező regisztrált be. A kolozsvári EKE szezonnyitó teljesítménytúrája már évek óta egyre több és több túrázót csalogat ki a természetbe, a nagy érdeklődésnek köszönhetően pedig idén is ki kellett tolni a 600-as létszámkorlátot. Akárcsak előző években, ez alkalommal is a legrövidebb, Várfalváról induló, közel 13 km-es túraváltozat bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyen 260 túrázó indult, közülük rengeteg kisgyerekes család. A legkisebb résztvevő négy hónapos volt, míg a legtöbb tavaszt megélt túrázó a 76-ot taposta. A Jókai teljesítménytúra további részleteiről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Amint említettük, a Jókai teljesítménytúra legrövidebb gyalogos változatára idén is rengeteg kisgyerekes család regisztrált be, habár a Nagyárkon való leereszkedés még a felnőttek számára sem gyerekjáték. Nagy István és családja idén negyedik alkalommal vett részt a kolozsvári EKE legnagyobb rendezvényén, és elmondásuk szerint lassan családi hagyománnyá fog válni. 2021-ben kisfiúk, az akkor pár hónapos Ádám érdemelte ki a legfiatalabb túrázónak járó címet, idén pedig a kisöccse, Erik volt a harmadik legkisebb túrázó. Mivel nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a kisgyerekes családok számára miért vonzó egy ilyen rendezvény, Nagy Istvánt kérdezzük tapasztalatairól és élményeiről.

Habár sikeresen ért véget a rekordokat döntögető Jókai teljesítménytúra, a szervezőknek még sincs idejük felszusszanni, hiszen el is kezdődött a készülődés a június 15-i Bánffy Miklós nevét viselő emléktúrára. A kolozsvári EKE idén is három gyalogos és négy kerékpáros változattal készül a résztvevők számára, akik festői szépségű tájakon túrázhatnak Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig. Az öt évessé cseperedett teljesítménytúra részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Júniusban is színes programkínálattal várják a túrázás szerelmeseit a kolozsvári EKE szervezői, így a Bánffy teljesítménytúrán kívül lesz honismereti buszos kirándulás Verespatakra és Abrudbányára, múzeumlátogatás Csíkszeredában, múzeum- és állatkert látogatás Marosvásárhelyen, családi kerékpártúra a Sebes-Körös partján és a Dregán-tó körül, a magashegyi túrák kedvelői pedig a Radnai-havasokba is eljuthatnak megcsodálni a rododendron-virágzást. A júniusi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.