Mesél az EKE - 2022. szeptember

Adás dátuma, ideje: 2022. szeptember 22., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő(k) (EKE – Kolozsvár 1891 részről): Kismihály Boglárka, Szima Márton

Meghívott: Székely Árpád (a Tündérkert a hegyek között című fotóalbum szerzője)

Az ősz beköszöntével végre leporolhatjuk a nyári hőség idejére félretett túrabakancsainkat, és kihasználva a kellemesen hűvös napokat, ismét útnak indulhatunk felfedezni új túrahelyeket, vagy bejárni a már jól ismert ösvényeket. Ilyenkor a színkavalkádba öltöző természet még azokat is kicsalogatja a környékbeli erdőkbe, akik év közben mellőzik a túrázást, hiszen a bíbor-sárga-barna-vörös megannyi árnyalata elbűvöli a természetjárókat. Ha minket is hívogat a természet, de ötletünk sincs, hogy hova mozdulhatnánk ki hétvégente, érdemes belekóstolni a kolozsvári EKE októberi túrakínálatába: gyalogos, kerékpáros, buszos kirándulások sokaságával várják a kirándulni vágyókat, de fotóalbum-bemutatóval is készülnek a közönség számára. Elsőként a teljes októberi bakancslistából kínál ízelítőt Kismihály Bogi, majd másik két meghívottunk részletesebben is beszámol egy-egy programkínálatról.

  • „A Dregán-völgyében és a pusztatopai palacsintasütödéhez bringázhatunk, a gyerekekkel együtt biciklizhetünk szalonnasütős túrára biztonságos útvonalon a Sebes-Körös partján, debreceni túratársakkal vizitelhetünk a mamutfenyőknél és a Vlegyászán, marosvásárhelyiekkel a Pocsováliste- és a Ronki-szorosban, vonatozhatunk a Révi-szorosba és felfedezhetjük a Torockói-medence kevésbé ismert látványosságát.” – olvashatjuk Kerekes Edit hangulatos összefoglalóját az e havi Erdélyben. Most már tényleg kíváncsiak vagyunk, hogy mi mindent tartogat számunkra a kolozsvári EKE a vénasszonyok nyarának napjaira.
  • A kolozsvári közönség 2020-ban és 2021-ben is találkozhatott már Székely Árpáddal, aki a tanári hivatása mellett szenvedélyes természetjáró, természetfotós és több természetjáró kalauzok szerzője. 2020-ban A történeti Erdély című kötetét mutatta be, amelynek folytatása, az Erdély és környéke tavaly látott napvilágot, idén október 4-én pedig Tündérkert a hegyek között című fotóalbumának a bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Farkas utcai református templomban. A nagyméretű fotóalbum az Erdélyt ölelő Kárpátok kiemelt és kevésbé ismert természeti kincseit foglalja össze 364 felvétel, ezen belül számos átfutó kép segítségével 288 oldalon. A fotóanyag témakörökbe csoportosított és alapos felszínalaktani betekintést nyújtó leírások és korabeli idézetek sokaságával párosul, a kötetet az erdélyi flóra 100 azonosított, többségében magashegységi növényritkasága egészíti ki. A részletekről a szerzőt, Székely Árpádot kérdezzük, aki arról is mesélni fog, hogy milyen volt az elmúlt két év alkotási folyamata és mi jelentette számára a fő inspirációt.
  • Kerékpáros körtúra a Csucsa – Dregán-völgyi víztározó útvonalon Bihar-Kolozs megyehatár mentén, Gyerekbarát biciklitúra a Sebes-Körös partján, Kerékpáros kirándulás a pusztatopai palacsinta-sütődéhez, Gyalogos gerinctúra a Nagy-hegyen, 110 km kerékpárral Kolozsvártól Marosvásárhelyig, Gyalogtúra a Menyasszony fátyla-vízeséshez és Lespezi-kilátóhoz: 6 különböző túraajánlat októberből és novemberből, mindegyik Szima Márton vezetésével. Mártonról eddig is tudtuk, hogy fáradhatatlan a túravezetést illetően, ebben a két hónapban viszont látszólag a saját rekordjait is megdönti.