Mesél az EKE - 2024. február

Adás dátuma, ideje: 2024. február 22., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevők (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka és Szima Márton

2019. február 21-én csendült fel először a Mesél az EKE hangfüggönye a Kolozsvári Rádióban, ami azt jelenti, hogy mérföldkőhöz érkeztünk: idén ünnepeljük a kolozsvári EKE műsorának 5-dik születésnapját. A kezdetekkor talán még mi sem gondoltuk, hogy ilyen hosszú életű közreműködés születik abból az ötletből, ami a MÚRE egyik összejövetelén fogant meg. Az elmúlt öt évben havonta jelentkeztünk a kolozsvári EKE változatos bakancslistáival és élménybeszámolóival, sőt, még a világjárvány idején sem hagytuk veszni a műsort. Hónapról hónapra Erdély számos túrahelyére elkalauzoltuk a hallgatókat képzeletben, a túrák résztvevői és önkéntesei pedig gyakorta megosztották élményeiket és tapasztalataikat a rendezvényekről. Reméljük, hogy beszélgetéseink révén olyan személyek is kedvet kaptak a túrázáshoz és természetjáráshoz, akik azelőtt nehezen indultak útnak, és kívánjuk, hogy az elkövetkezendő 10 évünk is hasonlóan eseménydús legyen.

  • 2024-ben viszont nemcsak a Mesél az EKE érkezett fontos mérföldkőhöz, hiszen a Hangay Oktáv Családi Síverseny is 5 évessé cseperedett, a 2005-ben debütáló EKE-gyereksíverseny pedig idén tölti a 20-at. Idén március 16-án és 17-én mérettethetik meg ügyességüket a téli sportok szerelmesei az EKE-síversenyeken, és néhány újdonságra is számíthatnak a résztvevők. A jelentkezéssel és részvétellel kapcsolatos részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

  • Habár márciusban a síversenyek jelentik a legnagyobb eseményt a kolozsvári EKE-ben, a túrázóknak sem kell aggódniuk, hiszen kikelet havában igazán bőséges és gazdag kínálatból válogathatnak. Lesz tavaszköszöntő gyalogtúra a Révi-szorosban, Maros-völgyi fatörzsbarlangok, szászavinci elsüllyedt templom, gyulafehérvári ismétlés, szászsebesi Veres-mart, téli gyalogtúra a Radnai-havasokba, de a tőzike és a tavaszi sáfrány virágzását is megleshetjük a Gyalui-havasokban. A részletes márciusi bakancslistát Kismihály Bogi ismerteti.

  • Amennyiben a hallgatók figyelmesen végig követték a márciusi bakancslistát, felfigyelhettek rá, hogy Szima Márton neve négy alkalommal is elhangzott a túrák ismertetése során. Ez azt jelenti, hogy márciusban szinte minden hétvégére jut egy túra, amelyet Márton vezet. A hónap első hétvégéjén székelyföldi múzeumokhoz kalauzolja el a résztvevőket, 10-én a Révi-szorosban köszönthetik vele a tavaszt a túrázók, 17-én a Maros-völgyi fatörzsbarlangokat fedezhetik fel vele azok, akik 2022-ben elmulasztották ezt a látványos túrát, 23-24. között pedig az Olt völgyében tekerhetnek vele a kerékpározás szerelmesei. Hogy honnan ez a rengeteg túraötlet és mi mindenre számíthatnak az érdeklődők az említett kirándulásokon, arról magát a túravezetőt, Szima Márton kérdezzük.