Mesél az EKE - 2023. november

Adás dátuma, ideje: 2023. november 23., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Reich József (az EKE Nagyvárad túravezetője)

Az októberi indián nyár meleg napsugarai a hónap utolsó napjain is kedveskedtek még a természetjáróknak, így aki csak tehette, hétvégente útra kelt kihasználva a kedvező időjárást. Az erdők őszi színkavalkádja idén sem nyújtott csalódást a túrázóknak, október közepétől a fák elkezdték levetkőzni élettel teli zöld ruháikat, helyettük pedig az aranysárga, barna és vörös élénk árnyalataiba öltözködtek. A kolozsvári EKE-sek is eseménydús októbert tudhatnak maguk mögött: közmunka az EKE-Várnál, könyvbemutató, Kolozsvár környéki gyalogtúrák, Ronki-szoros, Mezőzáh, Csipkebogyó-fesztivál, végezetül pedig októberi színkavalkád a Bélavárán. 

  • Október 21-én, a bőség zavarával küszködve, három EKE-programon is részt vehettek az érdeklődők, ezek közül pedig a legkülönlegesebb egy ajándék kirándulás volt, amelyet az idei EKE Vándortábor szervezőinek, önkénteseinek és támogatóinak szerveztek. Az ötletgazdák választása egy látványos vándortábori túrára esett, a Királyerdő-hegységbeli Jád völgyére, valamint ennek fő attrakciójára, a névileg is érdekes Acre Polje-ra. Akárcsak a táborban, ez alkalommal is Reich Jóska vezette a túrát, a nagyváradi EKE túravezetője, ám a megszokott 30-40 fő helyett 76 túrázóval indult útnak. A túra nagyon jó hangulatban telt, ráadásként pedig minden résztvevőnek ajándék kulcstartóval és kinyomtatott vándortábori képekkel kedveskedtek a szervezők. Mivel a nagyváradi EKE-sek, az idei Vándortábor társszervezői is szép számban részt vettek az ajándéktúrán, sikerült a bimbózó baráti kapcsolatot még szorosabbra fűzni. Mai adásunk meghívottja Reich József, az EKE Nagyvárad túravezetője, aki a már említett ajándék kirándulás mellett mesélni fog a vándortábori tapasztalatairól, valamint a nagyvárdai EKE tevékenységeiről, és a környék népszerű túrahelyeiről.

  • Amint a felvezetőben már említettük, nagyon mozgalmas októbert tudhatnak maguk mögött a kolozsvári EKE-sek, amelyet közmunkával kezdtek Várfalván, majd egy felejthetetlen túrával zártak a Bélavárán. Az ajándék túráról már részletesen beszámolt Reich Jóska, de hogy ezen kívül mi minden történt még az EKE háza táján, arról Kismihály Bogit kérdezzük.

  • Habár a november ajtóstól ránk rontott a maga hideg fuvallatával, esős, ködös, szomorkás hangulatával, a kolozsvári EKE-ben mégsem állt meg az élet: minden meghirdetett túrát megszerveztek akár esett, akár fújt, emellett tegnap Korzika legnehezebb túraútvonaláról szóló előadásra hívták az érdeklődőket, holnap évadzáró ünnepséget szerveznek idei önkénteseiknek, támogatóiknak és partnereiknek, mindeközben pedig jövőbeli terveket is szövögetnek. Ennek érdekében két fontosabb gyűlést is szervezni fognak decemberben, továbbá gyalogtúrákra és honsimereti kirándulásra hívják mindazokat, akik az év utolsó hónapját sem szeretnék a négy fal között tölteni.