Bedellő-körtúra

Kacsó Tímea

A gyalogtúra támogatója:

BGA-logó

Mindenkit szeretettel várunk gyalogos körtúránkra, amelyet  2020. szeptember 12-én szervezünk a Bedellőre. Indulás: szeptember 12-én, szombaton reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott (18 személy), ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb szeptember 4-én, pénteken 18 óráig az alábbi linkre kattintva. Abban az esetben, ha korábban betelnek a helyek, a regisztrációt le fogjuk zárni a határidő előtt.
Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 45 lej, a többi résztvevő számára 55 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb szeptember 7-én, hétfőn 12 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 9-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:
Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ASOCIATIA ERDELYI KARPAT EGYESULET – KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE IZVOARELE 2020  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

FONTOS! Az egészségügyi óvintézkedések értelmében a buszon kötelező lesz a maszk viselete, a túra során pedig javasoljuk a kisebb, 6 fős csoportokban való haladást. 

Útvonal: Alsószolcsva (lengőhíd) – Sipote-vízesés – Negyven Kerengő – Sárkánykapu – Bedellő-plató – Vânătările Ponorului víznyelő – Szolcsvai-búvópatak – Alsószolcsva (lengőhíd).
Legyalogolandó táv: 20 km
Teljes szintemelkedés: 1000 m
Menetidő: 9-10 óra
Minősítés: közepesen nehéz/nehéz
Ajánlott felszerelés: túrabot, hosszú nadrág, hosszú ujjú felső, fejlámpa, víz (két újratöltési lehetőség van: az első 3 km után, és az utolsó 4 km előtt).

Miután megérkezünk Alsószolcsvára átkelünk a lengőhídon és elindulunk a piros keresztjelzésen. Enyhén emelkedő mezei és erdei úton haladva megérkezünk a Sipote-vízeséshez, ahol egy rövid pihenőt tartunk, itt megtölthetjük kulacsainkat is. Innen a piros keresztjelzést követve folytatjuk utunkat a Sárkánykapuig. Utunk legmeredekebb szakasza következik, egy erdei szerpentinen (Negyven Keringő), amelynek utolsó pár méterén sziklás ösvény vezet fel a kilátó ponthoz, a Sárkány kapu közelébe. Itt gyönyörű kilátás nyílik az Aranyos völgyére és a szomszédos hegységekre. Pihenés közben lelátogathatunk a pár méterrel lentebb lévő Sárkány kapuhoz, illetve megtekinthető a közelében levő cseppkőbarlang (fejlámpa szükséges). A piros keresztjelzést követve erdőn keresztül haladunk tovább, majd egy csalánnal ellepett tisztáson (hosszú nadrág, hosszú ujjú felső ajánlott) leereszkedünk a Bedellő-platóra. Itt áttérünk a kék sávjelzésre, tartva a jobboldali irányt. Megkerülve a Bedellő-hegységet, folyamatosan a kék sávjelzést követve, megérkezünk a Vânătările Ponorului víznyelő felé vezető letérőhöz. Leereszkedünk a baloldali úton a víznyelőhöz, ahol a szolcsvai barlangot alakító patakok vize eltűnik a karsztrendszerben, vízesés és búvópatak formájában. Ugyanezen az úton visszamászunk a letérőig, ahonnan a kék sávot elhagyva áttérünk a kék keresztjelzésre és leereszkedünk a Szolcsvai-búvópatak barlangjának bejáratáig. Megtekintjük a barlang bejáratát, majd kulacsunkat újratöltve visszaindulunk a kék keresztjelzésen az alsószolcsvai lengőhídhoz.