Abrudbánya, Verespatak, Detunáta: kirándulás a szórványban

Kovács D. Zsuzsa

Június 25-26-án kétnapos kirándulást szervezünk a Fehér megyei szórványba. Kirándulásunk első napján részt veszünk az abrudbányai maréknyi magyarság által szervezett Magyar Napon, igazodva a helyiek programjához. Az ünnepség istentisztelettel kezdődik, majd kulturális programmal, gulyásfőzéssel, koncerttel folytatódik. Szállásunk Abrudbányán, egy nemrég felújított iskolai bentlakásban lesz, 4-6 ágyas, saját fürdőszobás szobákban. A szállás és reggeli ára 50 lej/fő, ezt induláskor kell fizetni.

Kirándulásunk második napján a verespataki aranybányát látogatjuk meg, utána pedig az Erdélyi-szigethegység egyik kiemelkedő látványosságát, az Erdélyi-érchegységben található Detunáta bazaltorgonáit keressük fel. A szemet gyönyörködtető képződmény számos művészt ihletett meg az idők folyamán: Jókai Mórt, Gruzda Jánost, Áprily Lajost, Tavaszy Sándort. Hazafelé az Ompoly-völgyén fogunk utazni. A detunátai gyalogtúra hossza 7-8 km, szintkülönbség 430 m, túracipő kötelező, túrabot ajánlott.

Indulás: június 25-én, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb június 19-én, vasárnap éjfélig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi hozzájárulás EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 100 lej, a többi résztvevő számára 110 lej. (Az összeg a buszos szállítás költségét fedezi.)

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb június 20-án, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ABRUD 2022 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE ABRUD 2022 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.