Buszos kirándulás Biharfüredre – 2022

Szőcs Miklós

Március 26-án, szombaton, buszos kirándulást szervezünk az alábbi útvonalon: Nagybáród – Biharrósa – Belényes – Biharfüred. Az első hosszabb megállónk Belényesen lesz, ahol múzeumlátogatásra, városi sétára és templomlátogatásra is számíthattok, Biharfüreden pedig főként szabadprogram lesz, így eldönthetitek, hogy milyen helyszíneket, kirándulóhelyeket szeretnétek bebarangolni az üdülőtelepen. Mivel közös étkezésre nem lesz időnk, megkérünk, hogy ti gondoskodjatok erről a szabad program során.

Indulás: március 26-án, szombat reggel 7:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb március 20-án, vasárnap éjfélig az alábbi linkre kattintva. Amennyiben a helyek hamarabb betelnek, a regisztrációt le fogjuk zárni.
A buszban a helyek a jelentkezés sorrendjében telnek be, tehát minél hamarabb regisztrál valaki, annál előrébb fog helyet kapni.

Figyelem! A jelentkezés a részvételi hozzájárulás kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi hozzájárulás mindenki számára 80 lej.

A részvételi hozzájárulást előre ki kell fizetni, legkésőbb március 21-én, hétfőn 18 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 10-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámláinak egyikére:

Bank neve: BCR
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO50RNCB0106107535870001
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE STANA DE VALE 2022 <résztvevő neve>

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: Asociatia SCA – Cluj 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE STANA DE VALE 2022 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Biharfüred (Stana de vale), a Bihar-hegység egyik télen-nyáron egyaránt üzemelő turisztikai központja mintegy 1102 m tengerszint feletti magasságon. Egy 300.000 m2 területű és köröskörül hegyektől övezett völgykatlanban fekszik, amelyen átfolyik a Jád-patak. 1879-től a nagyváradi görög-katolikus püspökség birtoka volt. Pavel Mihai püspök saját költségén építtette meg az üdülőtelepet, amely 1884-től üdülőközponttá alakult. Czárán Gyula neves turista és feltáró is fürdővendégként került ide. Mivel megragadta a táj szépsége, hamarosan bejárta és feltérképezte a környék főbb látnivalóit és számos turistautat épített ki. A környék látnivalóit a Kalauz a Biharfüredi kirándulásokra című alapvető munkájában tette közzé (1892.), s azóta viseli magyar nevét. Az üdülő egyik nevezetessége a Csoda-forrás (Izvorul minunilor), amely egyúttal a Jád-patak forrása is. A Csoda-forrás vizét csöveken vezetik le a Belényesi-medencébe, amelyet Izvorul Minunilor néven palackozva hoznak forgalomba.
Biharfüred fekvésénél fogva az ország legcsapadékosabb területe, ugyanakkor a Kárpát-medence legózondúsabb levegőjű vidéke. Levegője jótékony hatással van a vérszegénységre, az idegkimerülésre, a tüdőbetegségre és a Basedow-kórban szenvedőkre. Télen valóságos síparadicsom.
Az üdülőtelep számos jelzett túraútvonal kiindulópontja a környék turisztikai nevezetességeihez: Pádis-fennsík, Oncsászai csontbarlang, Lesi-tó, Ördögmalom-vízesés, Jád-völgye, Vigyázó-csúcs stb.

Biharfüred