Kirándulás a Sárkányok kertjébe és a zsibói botanikus kertbe

Kovács D. Zsuzsa

Mindenkit szeretettel várunk autóbuszos kirándulásunkra, amelyet  2020. szeptember 5-én szervezünk a Sárkányok kertjébe és a zsibói botanikus kertbe. Indulás: szeptember 5-én, szombaton reggel 8:00-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul (volt Széchenyi) tér 9A szám) elől.
A buszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb augusztus 28-én, pénteken 16 óráig az alábbi linkre kattintva.
Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.
A részvételi díj EKE-tagoknak és 18 éven aluliaknak 40 lej, a többi résztvevő számára 50 lej, ami a szállítás költségét fedezi. A zsibói botanikus kertbe a belépő díj felnőtteknek 10 lej, diákoknak 5 lej, 7 éven aluli gyerekeknek pedig ingyenes.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb augusztus 31-án, hétfőn 16 óráig, a következőképpen:
•   készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116, az udvaron, baloldali épület, hétköznaponként 9-18 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:
Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ASOCIATIA ERDELYI KARPAT EGYESULET – KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE JIBOU 2020  <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

Figyelem! Azok a személyek, akik jelentkeztek és befizettek a nagyenyedi kirándulásra, amely végül elmaradt a járványügyi helyzet miatt, átiratkozhatnak erre az eseményre és beszámítjuk a részvételi díjukat. Ők elsőbbséget élveznek a többi jelentkezővel szemben.

FONTOS! Az egészségügyi óvintézkedések értelmében a buszon kötelező lesz a maszk viselete, a kirándulás, valamint a botanikus kert meglátogatása során pedig javasoljuk a kisebb, 6 fős csoportokban való haladást. 
Mivel a járványügyi helyzet miatt kérdéses a jelentkezők száma, csak abban az esetben tudunk 50 személyes autóbuszt indítani, ha augusztus 28-ig legalább 35 személy beregisztrál és befizeti a részvételi hozzájárulást. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk 20 személyes kisbuszt indítani.

Zsibó

A Sárkányok kertje (Grădina Zmeilor)

Egy sziklaképződmény, amely felszíni erózióval jött létre, Zsibótól 9 kilométernyire délkeleti irányban helyezkedik el, Almásgalgó határában. A 32,5 hektáros terület védelem alatt áll. Egy ösvény vezet körbe a kerten. Az út első szakasza a suvadás karéj felső felén vezet. Innen lehetőség nyílik megcsodálni madártávlatból a különös alakú tornyokat, kúpokat, gúlákat, oszlopokat, gombákat, ember- és állatformájú tömböket, amik festői összevisszaságban díszítik a kertet. Az út a kert végében leereszkedik a suvadáskaréj alá, és most már karnyújtásnyi távolságból is megszemlélhetjük a természet ezen csodáit. A kert alakzatai átlagosan 10–12 méter magasak. Élettartamuk attól függ, hogy a tetejüket milyen védőréteg borítja.
Figyelem! A rezervátum területén a sziklákra mászni tilos!

Zsibó, a Wesselényiek városa

Zsibó (Jibou) város Szilágy megyében, a Meszes-hegység északi lábánál, Zilahtól 26 km-re északkeletre, a Szamos bal partján fekszik. Első okleveles említése 1387-ből való. 1584-ben Báthory István Hadad várával és tizenhat faluval együtt Wesselényi Ferencnek adományozta hűsége jutalmául. Ettől kezdve a Wesselényi család birtokának központja lett. Híres ménesét Wesselényi István alapította a 18. század közepén. Idősebb Wesselényi Miklós, a „zsibói bölény”, továbbfejlesztette a ménest, lovardát építtetett és népiskolát tartott fenn. 1798 és 1808 között nyolcszor látta hosszabb időre vendégül a kolozsvári magyar színtársulatot, egyébként is ő volt a Kolozsvári Kőszínház egyik fő mecénása. Fia, ifj. Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, apja nyomdokain haladva tovább fejlesztette Zsibót, amely 1830 és 1840 között a mezőgazdasági oktatás erdélyi központjának számított. 1840-ben elsőként hozott Erdélybe cséplőgépet. Az ifjú Wesselényi Miklós szobrát, Sepsi József zilahi művész alkotását, 2004-ben állították fel a református templom kertjében.

A zsibói botanikus kert

A Wesselényi kastély hajdani angolkertje az államosítás után köztulajdon lett, azaz nem gondozta senki. 1959-től kezdve Vasile Fati, a kastélyban működő zsibói líceum biológia tanára, egyre inkább elhintette azt a gondolatot, hogy a magas dombok közé zárt terület klímája megfelelő egy botanikus kert számára. Az álomból valóság lett és 1968-ban a botanikus kert csirái kibontakoztak. Az 1968–1970 között épült első 110 négyzetméter alapterületű melegház építésén még a középiskola diákjai, tanárai és az iskola személyzete segédkezett. A máig sokat vitatott gömbök 1978–1982 között épültek. Az évek teltek, a szakemberek lázasan dolgoztak, gyűjtötték a növényfajtákat, megtanulták szaporítani az orchideákat, egyre több botanikus kerttel vették fel a kapcsolatot. 40 év lázas tevékenység, fáradhatatlan szervezői munka után 2007-ben Vasile Fati eltávozott az élők sorából. Szelleme tovább él és, a botanikus kert pedig tovább fejlődik. Jelenleg több mint 5000, a világ minden pontjáról érkezett növény várja a látogatókat.