Mesél az EKE - 2024. június

Adás dátuma, ideje: 2024. június 27., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Oláh Csilla (a Bánffy teljesítménytúra résztvevője) 

Idén nemcsak a Jókai Mór, hanem a Bánffy Miklós Emlék- és Teljesítménytúrán is sikerült megdönteni az eddigi rekordokat, ugyanis a 193-as résztvevőszám idén júniusban egy híján 280-ra gyarapodott. Nem is meglepő, hiszen a Fehér-kövek pazar látványát, vagy a Vlegyásza-hegység idilli tanyavilágát, esetleg a Kőhegyről elénk táruló mesebeli Kalotaszeg bája mindenkit elvarázsol, nem is beszélve a nyári virágok színkavalkádjáról, amely még különlegesebbé varázsolja ilyenkor a tájat. Habár a szervezési előkészületekkel járó túlórákból, izgalmakból és váratlan helyzetekből idén is bőven kijutott, a szervezőknek mégis óriási elégtételt jelentett a résztvevők pozitív visszajelzése és az, hogy egy életre szóló közösségi élménnyel gazdagodva térhettek haza. Mindezt pedig csak megerősítette az égiek közbenjárása, akik a kiszámíthatatlan, esős, viharos júniusi időjárás ellenére a túra napjára csodás napsütéssel és kellemesen simogató szellővel ajándékozták meg a túrázókat.

Mai első vendégünk, Oláh Csilla, már évek óta visszajár a kolozsvári EKE teljesítménytúráira, a határok feszegetését pedig igazán komolyan veszi, ugyanis a Jókain a leghosszabb 55 km-es útvonalat teljesítette, a Bánffyn pedig szintén a legnagyobb kihívást jelentő 35 km-es gyalogos útvonalra vállalkozott. Hogy mióta érzett rá a túrázás ízére, és mi motiválja a teljesítménytúrákon való részvételre, arról ő maga fog mesélni. Ugyanakkor mivel az élmények mellett a számokra is kíváncsiak vagyunk, Kismihály Boglárka megoszt velünk néhány érdekes statisztikai adatot.

A hallgatók már biztosan hozzászoktak, hogy a nyári időszak a kolozsvári EKE-ben főként a teljesítménytúrákról szól, így nem is meglepő, hogy amint lejár az egyik esemény, azonnal készülni kell a következőre. A júniusi Bánffy után a júliusi Vasvári Pál Kerékpáros Emlék és Teljesítménytúra következik a sorban, amelyre idén is két távon várják a biciklisek jelentkezését. Akárcsak 2022-ben, ez alkalommal is Bánffyhunyadon lesz a cél Körösfő helyett, így a résztvevők bekapcsolódhatnak a Kalotaszegi Magyar Napok színes programkavalkádjába. A részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.

Július sok család számára a nyaralás időszakát jelenti, de aki mégis a kincses városban marad ebben az időszakban, annak sem kell szomorkodnia, ugyanis a kolozsvári EKE Áldás havában is készül néhány programmal a túrázók számára. A Vasvári teljesítménytúra mellett lesz többnapos gyalogtúra a Retyezátba, sok év után ismét bekerült a túratervbe az Istenszéke, de a Gyalui-havasokban és a Réz-hegységben is túrázhatunk az elkövetkezendő időszakban. Aki pedig nem szeretne túl messze utazni, az a Kolozsvár környéki túraösvények fáinak árnyékában hűsölhet a nyári forróságban. A júliusi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.y Boglárka ismerteti.