Mesél az EKE - 2023. május

Adás dátuma, ideje: 2023. május 25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Dénes Noémi (Jókai teljesítménytúra résztvevő)

  • Idén május 6-án szervezte meg a kolozsvári EKE a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrák 25-dik kiírását 565 résztvevővel, közöttük a hős Csutora kutyával, aki a gyalogos 55-ös távot teljesítette gazdájával. Bár nem sikerült megdönteni a tavalyi 578 fős rekordot, a szervezők nagy elégtételként könyvelték el, hogy az esős előrejelzések dacára a 620 jelentkezőből csak 55-en nem jöttek el. Ők bánhatják is, mert az égiek olyan csodás idővel áldották meg a résztvevőket és a szervezőket egyaránt, amilyet a túra előtti és utáni héten sem tapasztalhattak meg. Az idei túrán is sokan feszegették határaikat, kerékpárosok és gyalogosok egyaránt, akik hosszabb-rövidebb útvonalon jutottak el a célig. Közülük ez alkalommal egy kerékpáros fiatal hölgyet szólítunk meg, Dénes Noémit, aki először tekerte le valamelyik bringás túraváltozatot Kolozsvártól Torockóig. Ahogy ő fogalmazott, számára minden kanyar meglepetést tartogatott, így nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen élményekkel tért haza a túráról.

  • Azt már hallhattuk, hogy idén 565 résztvevő feszegette határait a Jókai teljesítménytúrán, viszont arra is kíváncsiak vagyunk, hogy melyik volt a legnépszerűbb túraváltozat, ki volt a legfiatalabb és legkorosabb túrázó, milyen arányban vettek részt gyerekek és fiatalok, hány órakor értek be az utolsók a célba, mi volt a túra fénypontja és mi számított a legnagyobb kihívásnak a szervezők számára. A részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.
    Mivel a felvezetőben már említettem, hogy idén egy kutya is teljesítette a leghosszabb, 55 km-es gyalogos távot Csutora személyében, valószínűleg a hallgatók is kíváncsiak ennek a hősebnek a történetére.

  • Alig ért véget a Jókaival járó pörgés, felszusszanni sincs idő a kolozsvári EKE-ben, hiszen párhuzamosan zajlik a Bánffy teljesítménytúrára és a 30-dik EKE Vándortáborra való készülődés. A legfontosabb tudnivalókról és fejleményekről Kismihály Bogit kérdezzük.

  • “Akik eddig csak a melegebb időjárást várták, azok is találnak „bemelegítőnek” való kíméletesebb túrákat az EKE Kolozsvár 1891 júniusi kínálatában: választhatják a néhány kilométeres gyaloglást feltételező kirándulást a Szénafüvekhez vagy a bükki forrásokhoz. Aki többre vállalkozna, az már a Nagy Magyar-barlangot is bevállalhatja, ritka virágokat kereshet az Őzek völgyében vagy felfedezőútra indulhat Magyarvistától Mákófalváig. Így aztán pont eléggé felkészülhetünk a hónap végi Bánffy teljesítménytúrára.” - olvashatjuk Kerekes Edit hangulatos felvezetőjét a júniusi bakancslistánál. A részletes túratervet Kismihály Bogi ismerteti.