Radio broadcasts

All radio broadcasts can be accessed only in Hungarian language!

Mesél az EKE - 2023. január

Adás dátuma, ideje: 2024. január 25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Kertész Levente (túravezető)

2024 első rádióadásában egy olyan személy lesz a vendégünk, aki múlt szombaton, január 20-án vezette le első hivatalos gyalogtúráját az EKE-ben. Ha azt mondom, hogy a Kolozsvár Teker (Clujul Pedalează) Sportklub alapítójáról van szó, aki régebb még maratonokat is szervezett, a hallgatók közül biztosan sokan sejtik, hogy ki lehet ő. Kertész Levente mindig is a sportolás szerelmese volt, ezért hivatásának érzi, hogy minél több embernek átadja a kerékpározás és túrázás iránti szenvedélyét. Habár napjainkban már nem szervez tömeges sporteseményeket, még mindig nagyon aktív életet él, szinte minden hétvégén valahol túrázik, vagy épp kétkeréken rója a kilométereket. 2022 októberében, amikor úgy döntött, hogy a kolozsvári EKE tagjává válik, megelőlegezte, hogy előbb-utóbb szeretne túrákat is szervezni. 2024-ben tehát elérkezett az idő, hogy beváltsa ígéretét, múlt szombaton pedig megszervezte első EKE-túráját a Hideghavasra. Hogy miként sikerült a debüt, arról ő maga számol be.

Ha a hallgatók kedvet kaptak a téli túrázáshoz Kertész Levente élménybeszámolójának köszönhetően, eláruljuk, hogy ezen a hétvégén is szervez gyalogtúrát, mégpedig a Gyalui-havasok legmagasabb pontjára, az 1826 m Öreghavasra, egy olyan 23 km-es útvonalon, amelyen valószínűleg még sokan nem jártak. Ha valaki viszont rövidebb-könnyedebb túrákra vágyna ezen a hétvégén, annak sem kell otthon maradnia, ugyanis további három gyalogtúra közül választhat: Leányvár és Gorbó-gerinc Csorba Anna vezetésével, Majláth-kút – Bivalyos – Slamovics-ház – Cérna-forrás Kiss Jánossal, vagy Sötétedés utáni bagolytúra Szima Mártonnal, mindez szombaton, január 27-én.

Habár még véget sem ért január, máris készíthetjük túrabakancsainkat februárra, így ha az év első hónapjában nem sikerült kimozdulnunk szobánk komfortjából, jövő hónapban pótolhatjuk mulasztásunkat. Februárban is a bőség zavarával fogunk küszködni, ha a kolozsvári EKE kínálatából szeretnénk választani, hiszen összesen 14 túrával készülnek az érdeklődők számára. Lesz felfedező látványtúra a La Pleșe homokkő sziklapadokhoz, téli gyalogtúra a Vlegyászára, hótaposó túra a Nagy-Bihar-csúcsra, kétnapos buszos kirándulás a Bâlea jégszállóhoz, Vári László emléktúra a hónap végén, emellett a megszokott szerdai túrák sem maradnak el, és szinte minden hétvégére jut egy Kolozsvár környéki gyalogtúra. A februári bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2023. december

Adás dátuma, ideje: 2023. december 21., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Szinte hihetetlen, de idén utoljára csendül fel a Mesél az EKE már jól ismert hangfüggönye, hiszen észrevétlenül elillant 2023-as eseménnyel teli évünk. Januárban még arról számoltunk be, mi mindennel készül a kolozsvári EKE erre az évre a természetjárás szerelmeseinek, most viszont már múlt időben beszélhetünk a sikeresen megvalósult rendezvényekről.

 • 2023 több szempontból is különleges év volt az egyesület életében, hiszen első alkalommal szerveztek téli sportolimpiát Kolozs megyei magyar iskolásoknak a Communitas Alapítvánnyal közösen, emellett 12 év kihagyás után a elvállalták a 30. EKE Vándortábor megszervezését. Habár ez hatalmas kihívást jelentett a szervezőknek, a teljesítménytúrákról nem szerettek volna teljesen lemondani, így a májusi Jókai és a júniusi Bánffy sem maradt el, sőt, a havi túratervek repertoárja is változatlanul bőséges volt. A kolozsvári EKE 2023-as megvalósításairól Kismihály Boglárka számol be részletesen.
 • Amint a beszámoló végén hallhattuk, már el is kezdődött a jövő év tervezése, ezért biztosan a hallgatók is kíváncsiak, hogy 2024-ben milyen EKE-rendezvényeken vehetnek részt. Feltételezem, hogy jövőre is lesznek síversenyek és teljesítménytúrák, ezért áruljuk el a dátumokat, hogy már most jegyezhesse fel mindenki határidő naplójába.
 • Most, hogy Bogi megosztotta velünk a jövő évi nagy terveket, lássuk, mit tartogat számunkra az EKE januárban. Jól hallották a hallgatók, télen sem szünetel a természetjárás, reményeink szerint pedig januárra végre megérkezik a várva várt havazás is, hogy igazi fehér kirándulásokon vehessünk részt. A lehetőségek tárháza bőséges, csupán választanunk kell a gazdag túrakínálatból. 2024 első bakancslistáját Kismihály Boglárka ismerteti.

Mesél az EKE - 2023. november

Adás dátuma, ideje: 2023. november 23., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Reich József (az EKE Nagyvárad túravezetője)

Az októberi indián nyár meleg napsugarai a hónap utolsó napjain is kedveskedtek még a természetjáróknak, így aki csak tehette, hétvégente útra kelt kihasználva a kedvező időjárást. Az erdők őszi színkavalkádja idén sem nyújtott csalódást a túrázóknak, október közepétől a fák elkezdték levetkőzni élettel teli zöld ruháikat, helyettük pedig az aranysárga, barna és vörös élénk árnyalataiba öltözködtek. A kolozsvári EKE-sek is eseménydús októbert tudhatnak maguk mögött: közmunka az EKE-Várnál, könyvbemutató, Kolozsvár környéki gyalogtúrák, Ronki-szoros, Mezőzáh, Csipkebogyó-fesztivál, végezetül pedig októberi színkavalkád a Bélavárán. 

 • Október 21-én, a bőség zavarával küszködve, három EKE-programon is részt vehettek az érdeklődők, ezek közül pedig a legkülönlegesebb egy ajándék kirándulás volt, amelyet az idei EKE Vándortábor szervezőinek, önkénteseinek és támogatóinak szerveztek. Az ötletgazdák választása egy látványos vándortábori túrára esett, a Királyerdő-hegységbeli Jád völgyére, valamint ennek fő attrakciójára, a névileg is érdekes Acre Polje-ra. Akárcsak a táborban, ez alkalommal is Reich Jóska vezette a túrát, a nagyváradi EKE túravezetője, ám a megszokott 30-40 fő helyett 76 túrázóval indult útnak. A túra nagyon jó hangulatban telt, ráadásként pedig minden résztvevőnek ajándék kulcstartóval és kinyomtatott vándortábori képekkel kedveskedtek a szervezők. Mivel a nagyváradi EKE-sek, az idei Vándortábor társszervezői is szép számban részt vettek az ajándéktúrán, sikerült a bimbózó baráti kapcsolatot még szorosabbra fűzni. Mai adásunk meghívottja Reich József, az EKE Nagyvárad túravezetője, aki a már említett ajándék kirándulás mellett mesélni fog a vándortábori tapasztalatairól, valamint a nagyvárdai EKE tevékenységeiről, és a környék népszerű túrahelyeiről.

 • Amint a felvezetőben már említettük, nagyon mozgalmas októbert tudhatnak maguk mögött a kolozsvári EKE-sek, amelyet közmunkával kezdtek Várfalván, majd egy felejthetetlen túrával zártak a Bélavárán. Az ajándék túráról már részletesen beszámolt Reich Jóska, de hogy ezen kívül mi minden történt még az EKE háza táján, arról Kismihály Bogit kérdezzük.

 • Habár a november ajtóstól ránk rontott a maga hideg fuvallatával, esős, ködös, szomorkás hangulatával, a kolozsvári EKE-ben mégsem állt meg az élet: minden meghirdetett túrát megszerveztek akár esett, akár fújt, emellett tegnap Korzika legnehezebb túraútvonaláról szóló előadásra hívták az érdeklődőket, holnap évadzáró ünnepséget szerveznek idei önkénteseiknek, támogatóiknak és partnereiknek, mindeközben pedig jövőbeli terveket is szövögetnek. Ennek érdekében két fontosabb gyűlést is szervezni fognak decemberben, továbbá gyalogtúrákra és honsimereti kirándulásra hívják mindazokat, akik az év utolsó hónapját sem szeretnék a négy fal között tölteni.

 

Mesél az EKE - 2023. október

Adás dátuma, ideje: 2023. október 19., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Deák László (az Országos EKE egyik alelnöke, illetve az Erdélyi Gyopár folyóirat főszerkesztője)

Október megkaphatná a természetjárók kedvenc hónapja címet, hiszen a színesbe öltöző természet látványa minden kalandort lenyűgöz. A sárga, a vörös, a barna, az arany, a narancssárga és a zöld árnyalatainak keveréke olyan egyedi köntösbe öltözteti a tájat, amelyhez foghatót egyik évszakban sem láthatunk. Az előrejelzések szerint hosszú lesz az idei ősz, így várhatóan novemberben is bőven élvezhetjük még a természet színkavalkádját.

 • Ha szívesen túráznánk az előttünk álló időszakban, de ötlet, vagy társaság híján nem merünk egyedül elindulni, kedvünkre válogathatunk a kolozsvári EKE novemberi bakancslistájából. Gerinctúrázhatunk a Dregán-tó közelében levő Nagy-hegyen, kirándulhatunk a Patai-sóstóhoz, felfedezhetjük a kincses város körüli túraösvényeket, három napon keresztül túrázhatunk a Vlegyászán Vári László emlékére, ráadásként pedig megcsodálhatjuk a Havasrekettyei-vízesés látványos zuhatagát és a Sasbérc-kilátóról elénk táruló látványban is gyönyörködhetünk november utolsó hétvégéjén. A novemberi bakancslistát bővebben Kismihály Bogi ismerteti.

 • Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, illetve gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – két különböző EKE-túra, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a kettőt Szima Márton fogja vezetni. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.

 • Az Erdélyi Gyopár az 1892 és 1948 között megjelent Erdély utódja, jelen pillanatban is az egyetlen magyar nyelvű, 1991 óta rendszeresen megjelenő, természetjárást, honismeretet és környezetvédelmet ötvöző kiadvány Erdélyben – olvashatjuk a rövid bevezetőt az országos EKE weboldalán az egyesület népszerű folyóiratáról. Az EKE tagok legalább már egyszer  biztosan kézbe vették  ezt az igényes kiadványt, amely tematikus rovatain keresztül megpróbálja közelebb hozni  a természetjárás szeretetét és ismeretét az olvasókhoz. Ez alkalommal meghívottunk, Deák László, a folyóirat főszerkesztője, és egyben az országos EKE egyik alelnöke, mesélni fog a lap történetéről a kezdetektől egészen napjainkig, hogy azok is megismerjék az Erdélyi Gyopárt, akiknek eddig nem volt szerencséjük forgatni lapjait. 

 

Mesél az EKE - 2023. szeptember

Adás dátuma, ideje: 2023. szeptember 21., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Szima Márton és Kismihály Boglárka

Meghívott: Székely Árpád (a Tündérvár és istenháza című fotóalbum szerzője)

 • Már csak két nap választ el az őszi napéjegyenlőségtől (szeptember 23.), így egyre jobban közeledik október, a természetjárók által leginkább kedvelt hónap, amikor színes köntösbe öltözik a természet. Ilyenkor a túrázóknak fel sem tűnik, hogy a nappalok egyre rövidebbek, hiszen a természet látványos átalakulása mindenért kárpótolja őket. A kolozsvári EKE-ben is aktív időszak jellemzi az októbert: idén is megszervezik a látványos Ronki- és Pocsováliste-szorosok túráját, lesz kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, vonatos kirándulás a Vársonkolyosi-szorosba, Öreghavas és Zengőkövek kiskocsikkal, ajándék-túra a Vándortábor szervezőcsapatának, ráadásként pedig könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.
 • Székely Árpádot pontosan egy éve kérdeztük akkoriban megjelent, Tündérkert a hegyek között című fotóalbumáról, amelyet tavaly októberben mutatott be a kolozsvári közönségnek. Árpád idén ismét ellátogat a kincses városba, október 3-án, hogy egy hasonló kötetet mutasson be, ám ez alkalommal a természeti kincseink helyett az épített értékeinkre hívja fel az olvasók figyelmét. A Tündérvár és istenháza című nagyméretű fotóalbum a történeti Erdély és környékének (Máramaros, Bukovina, Olténia) kiemelt és kevésbé ismert épített örökségét: ódon templomait, festői hegykeretű várait és pompás várkastélyait foglalja össze 438 felvétel segítségével 348 oldalon. A fotóanyag témakörökbe csoportosított és a román korra, gótikára és reneszánszra irányuló, alapos betekintést nyújtó leírások és korabeli idézetek sokaságával párosul. A részletekről a szerzőt kérdezzük.
 • Amint a műsor elején már említettük, igencsak mozgalmas október elé néznek a kolozsvári EKE-sek, hiszen minden hétvégére jut legalább egy túra, a gyalogosok mellett pedig a kerékpárosok számára is készülnek programokkal. A havi bakancslistát Kismihály Boglárka ismerteti.
 • Kerékpáros palacsinta túra a pusztatopai palacsinta-sütödéhez, Kerékpározás és fürdőzés Bogács környékén, Gyalogtúra a Dregán-tó közelében lévő Nagy-hegyen, Gyalogtúra a Havasrekettyei-vízeséshez és Sasbérc-kilátóhoz – négy különböző EKE-túra októberben és novemberben, amelyeknek mégis van egy közös pontjuk: mind a négyet Szima Márton fogja vezetni, és hármat ezek közül minden évben megszervez. Mivel a hallgatók biztosan kíváncsiak, mire számíthatnak a túrák során, Márton most ízelítőt kínál minden érdeklődő számára.

 

Mesél az EKE - 2023. augusztus

Adás dátuma, ideje: 2023. augusztus 31., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Kardos Zalán (EKE Vándortábor önkéntes)

 • 1178 résztvevő, ebből 129 szervező, 245 20 éven aluli fiatal és gyerek, 773 sátorozó, napi 25 túra három napon keresztül, 35 970 km gyaloglás, 2 562 km kerékpározás, 564 km lovaglás, 225 km szaladás, 26 különböző program: számokban így lehetne röviden és tömören összesíteni a jubileumi EKE Vándortábor eredményeit. A szervezéssel járó izgalmakat, a túrák végén tapasztalt eufórikus sikerélményt, a tűz körüli éneklés hangulatát, a néptánc-oktatás felhőtlen pillanatait, a vetélkedők, versenyek izgalommal teli másodperceit, az irodalmi humorest vidám kacagásait, az előadások változatos témáit, a nyitó- és záróünnepség közösségi élményét, a szombat esti buli fergeteges táncát viszont nehéz, sőt lehetetlen számokkal, vagy szavakkal kifejezni. – olvashatjuk a múlt pénteken megjelent Erdélyben a 30. EKE Vándortáborról szóló élménybeszámoló felvezetőjét. A kolozsvári EKE idei legnagyobb eseményét több hónapos megfeszített munka előzte meg, amelyről több alkalommal is beszámoltunk a Mesél az EKE-ben. Júliusi adásunkban az utolsó 100 méter izgalmairól kérdeztük Kismihály Boglárkát, most pedig arra vagyunk kíváncsiak, milyen hangulatban telt a jubileumi EKE Vándortábor a Szilágy megyei Sztánán.
 • Amint hallhattuk, a 129 önkéntesből egy kis csapatnyi lelkes fiatal is hősiesen helytállt, sőt, elhivatottságukat és kitartásukat sokan megirigyelhetnék. A fiatalokból álló ügyes csapatnak az egyik alapembere Kardos Zalán volt, aki ha kellett, napi 14 órán keresztül állta a sarat. Amellett, hogy segített a sátorhelyek felosztásában, türelemmel és kitartással irányította az érkező autókat, fenntartotta a rendet a parkolóknál, kellékeket cipelt A-ból B-be, reggeltől estig talpon volt, ráadásként pedig túrát is vezetett. Hogy milyen élményekkel, tapasztalatokkal és emlékekkel tért haza, arról ő maga fog mesélni.
 • Ady Endre emléktúrák Csucsa központtal, erdei gyümölcs-szedegetés Sztána környékén, sötétedés utáni bagolytúra Isztolnán, gyalogtúra az Őzek völgyébe, valamint hagyományos szerdai túrák a Bükk jól ismert ösvényein: a szeptemberi bakancslistából Kismihály Bogi nyújt ízelítőt. 

 

Mesél az EKE - 2023. július

Adás dátuma, ideje: 2023. július 20., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

 • Ahogyan már sokan tudják a hallgatók közül, idén augusztusban a kolozsvári EKE szervezi meg a 30. EKE Vándortábort Sztánán. A júniusi műsorban ízelítőként röviden bemutattuk a gazdag túra felhozatalt, ez alkalommal pedig a színes programkínálat lesz terítéken. Amellett, hogy 25 könnyebb-nehezebb túrából választhatnak a táborozók, délután sem fognak unatkozni, sőt, még pihenni sem lesz idejük, ugyanis minden nap izgalmas programokkal várják vissza őket a szervezők a tábor helyszínére. Szombaton pedig szintén a programok kerülnek előtérbe, miközben a fáradt izmokat pihentetik majd a résztvevők, programok bő kínálatából választhatnak kedvükre. A táborozók minden nap számíthatnak zenés előadásokra, hiszen nem élhetünk muzsikaszó nélkül, de lesz irodalmi est, természetismereti vetélkedő, jóga, kocsmakvíz, fotóverseny, tájfutás, néptánc-tanulás, kulturális előadások és bemutatók, a tábor csúcspontjaként pedig Varga Csaba is beszámol a Nanga Parbatra tett sikeres expedíciójáról. A tábori programok mellett néhány fontos tudnivalóra is felhívja a figyelmet Kismihály Bogi.

 • Habár a kolozsvári EKE augusztusa főként a Vándortábor körül forog, a hónap további részében sem hagyják unatkozni azokat, akik nem menekülnek el valamelyik tengerpartra. Kolozsvár Kör kerékpárral, vonatos kirándulás a Révi-szorosba, Bunyaszekszárdi emlékkörtúrák és buszkáti gyalogtúra is szerepel a repertoárban a szerdai bükki séták mellett. A havi bakancslistáról Kismihály Bogit kérdezzük.

Mesél az EKE - 2023. június

Adás dátuma, ideje: 2023. június 22., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Dohi Zsuzsanna (magyar-angol szakos tanárnő az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban)

 • Idén minden iskolában megszervezték a Zöld Hetet, amely során a tanulók különböző természetismereti és környezetvédelmi tevékenységben vehettek részt. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum tízedik és hatodik osztálya úgy döntött, hogy egy-egy nap a kolozsvári EKE-vel mozdul ki a természetbe felfedezve a Kolozsvár környéki túrahelyeket. Így esett a választás a Kis-Magurára a tízedikesek esetében és a Brüll-kilátóra a hatodikosok számára. Amikor az oszik koratavasszal kiválasztották a június közepi időpontokat, még senki nem gondolta, hogy a nyári hőség helyett őszies hangulatú, esős időben fognak majd túrázni a diákok. A hatodikosok oszija, Dohi Zsuzsánna, aki elkísérte diákjait a Brüll-kilátó túrára, következő napra egy Vlegyásza kirándulást is betervezett az osztálynak, így az elázott túracipőknek nem is volt idejük megszáradni. Kíváncsiak vagyunk, hogy Zsuzsánna miért a túrázást választotta ki főbb tevékenységként a Zöld Hét alkalmával, emellett tapasztalatairól és élményeiről is kérdezni fogjuk.

 • Miközben javában zajlik a Bánffy teljesítménytúra szervezése, egy másik fontos eseményre is készülnek a kolozsvári EKE-ben, a 30-dik EKE Vándortáborra, amelyet augusztus 1-6. között szerveznek meg Sztánán. A 25 túraprogramból álló bő kínálat már elérhető az ekevandortabor.ro weboldalon, ahol a részletes túraleírások mellett a részvétellel kapcsolatos fontos információkat is megtalálják az érdeklődők. Hamarosan a délutáni programok végleges listája is elérhető lesz kicsiknek és nagyoknak szóló izgalmas tevékenységekkel. A hét elején beindult az online regisztráció, ezért a szervezők mindenkit bátorítanak, hogy az elkövetkezendő egy hónapban éljenek az előzetes nevezés lehetőségével. A részletekről Kismihály Bogit kérdezzük.

 • A június eleji őszi hangulat után reményeink szerint júliusban már igazi nyári időben túrázhatunk a kolozsvári EKE-vel az erdő árnyékában hűsölve. A megszokott szerdai bükki túrák mellett lesz Patai-sóstó, Hója-gerinc, szászfenesi erdő, de buszos kirándulás Nagykárolyba, takarítás a csucsai EKE-házban és kétnapos  kirándulás a Szászsebeshez közeli Veres-marthoz / Vörös-szakadékhoz is. A júliusi bakancslistát Kismihály Bogi részletezi.
   

Mesél az EKE - 2023. május

Adás dátuma, ideje: 2023. május 25., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kismihály Boglárka

Meghívott: Dénes Noémi (Jókai teljesítménytúra résztvevő)

 • Idén május 6-án szervezte meg a kolozsvári EKE a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrák 25-dik kiírását 565 résztvevővel, közöttük a hős Csutora kutyával, aki a gyalogos 55-ös távot teljesítette gazdájával. Bár nem sikerült megdönteni a tavalyi 578 fős rekordot, a szervezők nagy elégtételként könyvelték el, hogy az esős előrejelzések dacára a 620 jelentkezőből csak 55-en nem jöttek el. Ők bánhatják is, mert az égiek olyan csodás idővel áldották meg a résztvevőket és a szervezőket egyaránt, amilyet a túra előtti és utáni héten sem tapasztalhattak meg. Az idei túrán is sokan feszegették határaikat, kerékpárosok és gyalogosok egyaránt, akik hosszabb-rövidebb útvonalon jutottak el a célig. Közülük ez alkalommal egy kerékpáros fiatal hölgyet szólítunk meg, Dénes Noémit, aki először tekerte le valamelyik bringás túraváltozatot Kolozsvártól Torockóig. Ahogy ő fogalmazott, számára minden kanyar meglepetést tartogatott, így nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen élményekkel tért haza a túráról.

 • Azt már hallhattuk, hogy idén 565 résztvevő feszegette határait a Jókai teljesítménytúrán, viszont arra is kíváncsiak vagyunk, hogy melyik volt a legnépszerűbb túraváltozat, ki volt a legfiatalabb és legkorosabb túrázó, milyen arányban vettek részt gyerekek és fiatalok, hány órakor értek be az utolsók a célba, mi volt a túra fénypontja és mi számított a legnagyobb kihívásnak a szervezők számára. A részletekről Kismihály Boglárkát kérdezzük.
  Mivel a felvezetőben már említettem, hogy idén egy kutya is teljesítette a leghosszabb, 55 km-es gyalogos távot Csutora személyében, valószínűleg a hallgatók is kíváncsiak ennek a hősebnek a történetére.

 • Alig ért véget a Jókaival járó pörgés, felszusszanni sincs idő a kolozsvári EKE-ben, hiszen párhuzamosan zajlik a Bánffy teljesítménytúrára és a 30-dik EKE Vándortáborra való készülődés. A legfontosabb tudnivalókról és fejleményekről Kismihály Bogit kérdezzük.

 • “Akik eddig csak a melegebb időjárást várták, azok is találnak „bemelegítőnek” való kíméletesebb túrákat az EKE Kolozsvár 1891 júniusi kínálatában: választhatják a néhány kilométeres gyaloglást feltételező kirándulást a Szénafüvekhez vagy a bükki forrásokhoz. Aki többre vállalkozna, az már a Nagy Magyar-barlangot is bevállalhatja, ritka virágokat kereshet az Őzek völgyében vagy felfedezőútra indulhat Magyarvistától Mákófalváig. Így aztán pont eléggé felkészülhetünk a hónap végi Bánffy teljesítménytúrára.” - olvashatjuk Kerekes Edit hangulatos felvezetőjét a júniusi bakancslistánál. A részletes túratervet Kismihály Bogi ismerteti.
   

   

   

Mesél az EKE - 2023. április

Adás dátuma, ideje: 2023. április 20., 10:30 – 11:00

Műsorvezető: Maksay Magdolna

Résztvevő (EKE – Kolozsvár 1891 részéről): Kovács D. Zsuzsa, Kismihály Boglárka

 • „A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között Tóthpál Tamás kezdeményezésére. Azóta minden évben sikerült megszervezni a kolozsvári EKE legnépszerűbb rendezvényét, csupán 2020-ban szakadt meg a hagyomány a világjárvány okozta korlátozások miatt. 2016-tól kezdve kerékpárral is teljesíthető a táv kincses városunktól Torockóig. 2022-ben sikerült megdönteni az eddigi 491-es rekordot: összesen 578-an teljesítették a túra hosszabb-rövidebb távjait gyalogosan, kerékpárral vagy szaladva. (...) Joggal állíthatjuk azt, hogy a rendezvény lassan kezdi túlnőni a kolozsvári EKE határait, már-már egyfajta mozgalomként tekinthetünk rá, ahol a rengeteg megköttetett barátság mellett számtalan különleges pillanat tette emlékezetessé a közös túrázást negyed évszázad leforgása alatt, sőt, azóta egy egész generáció is felnőtt.” – olvashatjuk a múlt pénteken megjelent összefoglalót a Szabadság mellékletében, az Erdélyben. Negyed évszázada tehát, hogy kicsik-nagyok, fiatalok-idősek, Jókai Mór emlékére túráznak a kincses városunk és a kétszer felkelő napról híres Torockó közötti látványos útvonalon. Idén május 6-án állhatnak starthoz a gyalogos 10, 17, 30 és 55-ös változatok résztvevői, de a kerékpárosok is letekerhetik a Torockóig vezető könnyebb-nehezebb útvonalak egyikét. A szervezéssel kapcsolatos információkról Kismihály Bogit kérdezzük.

 • Tudjuk, hogy mindenki izgatottan várja már a Jókai teljesítménytúrát, előtte viszont másik két izgalmas programon is részt vehetünk Kovács Zsuzsa szervezésében: április 29-én a Berettyó-forráshoz kirándulhatunk a debreceni túratársakkal, május elsején pedig, ha még nincs betervezett majálisozás, a Szolcsvai-búvópatak barlangját és a látványos Vânătările Ponorului-vízesést csodálhatjuk meg. A részletekről az egyesület elnökét, Kovács Zsuzsát faggatjuk, aki ráadásként a május 20-i, Farcu-kristálybarlanghoz és Fehérkő-sziklaszoroshoz szervezett kirándulásról is ízelítőt nyújt nekünk.

 • Habár májusban a Jókai kapja a legnagyobb figyelmet a kolozsvári EKE programjai közül, a teljesítménytúrán kívül további színes túrakínálattal készülnek számunkra a túravezetők: lesz gyalogtúra a Szolcsvai-búvópatakhoz, Jablonovszky Elemér-emléktúra, Kétnapos kirándulás a Szászsebeshez közeli Veres-marthoz, de autóbuszos kirándulás is a Farcu-kristálybarlanghoz és a Fehérkő-sziklaszoroshoz. A májusi bakancslista részleteiről Kismihály Bogit kérdezzük.