Beszámoló a 2014-es Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúráról

Az EKE-Kolozsvár 1891, immár XIV. alkalommal szervezte meg július 5-én a Vasvári Pál kerékpáros emlék és teljesítménytúrát. A kerékpárosok Kolozsvártól indulva Gyalun, a Funtineli tetőn, Jósikafalván, Bánffyhunyadon, Kőrösfőn keresztül vissza Kolozsvárig 150 kilométert tekernek le, amiből a kimondott  teljesítménytúra 90 km, a gyalui letérőtől Körösfőig.

A résztvevők túrafüzetet, kitűzőt és elismerő oklevelet, valamint reklámpólót  (a teljesítménytúra,  kolozsvári EKE, illetve a támogató jelképeivel) kapnak.

Kedvezett az időjárás annak a 25 lelkes kerékpárosnak, akik úgy gondolták, hogy július 5-én részt vesznek a Vasvári Pál tiszteletére meghirdetett emlék és teljesítménytúrán. Az indítás 8-8.30 óra között volt a gyalui letérőtől, s a kialakult csapatban EKE tagok és egy, magukat Unikum Lovagoknak nevező 4 tagú csoport, EKE szimpatizánsok vettek részt.Az is figyelemre méltó, hogy nem egy apa a fiával jelentkezett, bár nem lehet tudni kettőjük közül ki volt a kezdeményező. A csapatnak két hölgy tagja is volt, közülük az egyik, éppen Tóbiás Magda, a rendezvényt támogató Byke Service részéről, kiknek külön köszönettel tartozunk. A bringásokat – kiskocsival követő négy tagú szervező gárda a pontozó, pihenő helyeken, édességgel,üdítővel, majd a hagyományos zsíroskenyér-zöldhagyma falatozással támogatta a csapatot.Így érkeztünk a Bélesi tóhoz, ahol csatlakoztunk a Vasvári Pál tiszteletére szervezett megemlékezéshez, a tó vizére helyezve koszorúnkat.

Kedves fogadtatásban volt részünk a bánffyhunyadi Kudor István  fafaragó mester családjánál (pontozó hely), majd közösen a Magyarországról jövő  tiszavasvári kerékpárosokkal érkeztünk  Körösfőre a Vasvári kopjafához, a megemlékezés utolsó megállójához. Körösfőn közös vacsorával zárult a rendezvény.

Gratulálunk a kerékpáros csapatnak.

(Martonossy Magda)