Túra a Pocsováliste- és a Ronki-szorosokba – 2019. október

Mezei Elemér

Figyelem! Már csak egy szabad hely van a buszban, ezért a regisztrációt lezártuk. Aki ez után szeretne jelentkezni, azt megkérjük, hogy részvételi szándékát jelezze e-mailben az info@ekekolozsvar.ro e-mailcímen.

Az utazást mikrobusszal és kiskocsikkal szervezzük. Indulás október 19-én, szombaton reggel 7-kor a volt FLIP üzlet (buszmegálló, Mihai Viteazul /volt Széchenyi-/ tér 9A szám) elől.
A mikrobuszban a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen kell jelentkezni, legkésőbb október 15-én, kedden 18 óráig az alábbi linken.
Figyelem! A jelentkezés a részvételi díj kifizetésével válik véglegessé.

A személygépkocsival utazókat kérjük, jelentkezzenek a szervezőknél, és abban az esetben, ha az autójukban tudnának szállítani másokat, jelezzék ezt és a szabad helyek számát is. Ebben az esetben a szervezők segíthetnek abban, hogy (pl. az autóbuszról lemaradt) jelentkezők kisautókban találjanak helyet.
A személygépkocsis utazás költségeit illetően az érintetteknek (gépkocsivezető/tulajdonos, illetve utasok) kell megegyezniük, a szervezők ebben az ügyben nem tudnak szerepet vállalni.

Részvételi díj (az utazás költségeit tartalmazza): EKE-tagoknak és 18 év alattiaknak 45 lej, a többi résztvevő számára 55 lej.

Az utazási költségeket előre ki kell fizetni, legkésőbb október 16-án, szerdán 16 óráig, a következőképpen:
•    készpénzben, az EKE – Kolozsvár 1891 ideiglenes ügyfélszolgálati irodájában: Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút 116. (az udvarban, a baloldali épületben), hétfőtől péntekig 10-16 óra között
•    banki átutalással a kolozsvári EKE bankszámlájára:

Bank neve: OTP Bank Romania
Számlatulajdonos: ERDELYI KARPAT EGYESULET-KOLOZSVAR 1891
Bankszámlaszám: RO12OTPV200001142190RO01
Befizetés célja (detalii): DONATIE EXCURSIE RUNC 2019 <résztvevő neve>

Banki átutalás esetén kérjük e-mailen elküldeni az átutalási bizonylatot, az info@ekekolozsvar.ro címre.
FIGYELEM! A befizetett összegeket nem térítjük vissza; ha valaki le szeretné mondani a jelentkezését, kereshet maga helyett más személyt, akinek egyéni egyezség szerint átadja a helyét.

A túra útvonala

A gyalogtúra hossza: 14 km
Szintkülönbség: 700 m felfelé, 700 m lefelé
Minősítés: közepesen nehéz, látványos túra
Menetidő: 8 óra
Felszerelés: túrabakancs, egy kis ivóvíz (a szorosokban források vannak), esőköpeny
Jelzés: a Ronki-szorosban kék kereszt, a Pocsiováliste-szorosban kék háromszög, a két szoros közti részen nincs jelzés

A gyalogtúra kiindulópontja Aranyosronk (Runc) faluban van, azon a helyen, ahol a Pocsiováliste-szorosba tartó kövesút indul (ezen a kövesúton fogunk visszatérni).
Az Aklos-patak mentén indulunk el észak irányban, Aranyosronk falu házai között, és rövidesen a Ronki-szorosban vagyunk. A szorost kétoldalt kristályos mészkőből álló magas sziklaoldalak szegélyezik, az ilyen mészkőben kevés a barlang (itt csupán egy ismert) és a szoros falai sem függőlegesek.
A sima ferde sziklaoldalakon inkább csak a fű képes megkapaszkodni, a tagoltabb részeken már változatosabb a növényzet. A sziklafalak tagolt, csipkés teteje szép látványban részesít. A menetirány szerinti bal oldalon levők barátságosabbak, azokra fogunk feljutni.
A szorosból kijutva fél km után, Lunkalárga (Lunca Largă) falu első házai között elhagyjuk a kövesutat (és a kék kereszt turistajelzést, mely kicsivel fentebb a faluban hagyja el a völgyet egy kövesút mentén és visz fel a Bélavárra), átkelünk a patakon és egy szekérúton előbb keményen emelkedünk, majd amikor enyhül a meredekség, szünetet tartunk, mert a közelben van egy jó forrás, ahonnan fel-tölthetjük vizes edényeinket.
Nem nagyon fárasztó, inkább hosszabb emelkedő után elérkezünk egy füves nyeregbe, ahonnan visszanézve szép kilátás nyílik az Aklos felső völgyére, a másik irányban pedig már rálátunk a Pocsováliste-szorost övező sziklás gerincekre.
Egy megérdemelt pihenő után kelet irányban követjük a gerincet enyhén oldalban, majd egy rövid kapaszkodó után fent vagyunk egy csúcson (Vf. Urdorii, 976 m), amely egy kelet irányban enyhén lejtős, nyugat felé pedig meredeken leszakadó, észak-dél irányban elnyúló tető.

Elnyúló tető

Erről a pontról már látható a Bélavár keleti oldala. Ellenkező irányban a kilátást takarja néhány fa koronája, de ha kissé elsétálunk a tető északi része felé, már kinyílik a táj, látjuk balról jobbra az egyre közelebb levő Székelykő, Ordaskő és Vidalykő hármasát.
Tovább menve a tető pereméhez, ahol óvatosan mozogva – mert nagyon meredek a leszakadás – az Aklos-patakának völgyére nézhetünk le, igaz, hogy a kilátást a fák koronája megszűri.
Visszajövünk a csúcson hagyott hátizsákjainkért, majd az enyhe lejtésű oldalon beereszkedünk egy kicsit, amíg elmaradnak a tetemes koronájú fák és előttünk a Ronki-szorosban kígyózó út pántlikáját csodálhatjuk meg, de inkább a szoros szemközti oldalát szegélyező sziklás képződményekben gyönyörködünk.
Innen délnyugati irányban ereszkedünk, majd a nagyon meredek erdős oldalt egy régen járt ösvényen keresztezzük, kidőlt fák törzsén átkelve – melyek egy része elégett a tavaszi erdőtűzben – kisétálunk az erdőből és egy délkelet irányban lejtős, nagy kiterjedésű csupasz platóra jutunk (Platoul Șes, 820-870 m), melyet három oldalról meredek leszakadások öveznek. Itt ebédszünetet tartunk és aki akarja, körbejárhatja a platót. A plató peremén levő barátságosabb szirtekről rácsodálkozhatunk a Ronki-szorosra, a Pocsováliste-szorosra, megcsodálhatjuk a sajátos növény- és állatvilágát ennek a helynek.
A plató északkeleti részén minden évben, ilyenkor ősszel, találtunk egy-két nyíló leánykökörcsint.
A hosszabb pihenő után erről a helyről kezdetét veszi a visszafelé út, előbb a Pocsováliste-szorost szegélyező sziklás oldal tetején egy kicsivel 1000 méter feletti pontig emelkedünk, majd ereszkedünk (nagyon jó kilátóhelyekkel).

Sziklás oldal

Innen erdőben enyhén lejtve, majd kaszálón meredeken ereszkedünk be a Pocsováliste-patak völgyébe, ez utóbbi szakaszon a szemközti sziklás oldalban gyönyörködhetünk.
A völgy aljára érve a Pocsováliste-szoros elején találjuk magunkat. A szoros kb. másfél km hosszú, kövesút van robbantva benne, ezen ereszkedünk kényelmesen a tájban gyönyörködve és fürkészve azokat a kiszögelléseket, amelyeken nem olyan régen jártunk. A szorosban az út mellett jobbra, a patak fölött egy bővizű forrás is van. A szoros után még vár egy kis levezető séta, amíg beérünk Aranyosronkba, a völgybeli útba.

 

Honlapunk fejlesztésének támogatói:
Communitas alapitvány Bethlen Gábor alap