Túrabeszámolók Túrabeszámolók

XI. EKE-gyereksíverseny – ismét Kisbányán

Tizenegyedik alkalommal vehettek részt a 14 év alatti gyerekek az EKE-síversenyen, melyet január 24-én, szombaton szervezett meg az EKE–Kolozsvár 1891, ezúttal ismét Kisbányán.

Nem kényeztetett el ideális hóviszonyokkal a természet, mégis sikerült megfelelő körülmények között megszervezni az idei síversenyt a régi sípálya fenti részén, kb. 150 m hosszban. Az egy futamból álló, Zöld Imre gyergyószentmiklósi síedző által kitűzött műlesiklás rajtjánál 82 gyerek várta izgatottan az indítást, Aranyosgyéresről (1), Gyergyószentmiklósról (11), Kalotaszentkirályról (1), Kolozsról (1), Kolozsvárról (59), Maroshévízről (1), Szentlászlóról (2) és Székelyudvarhelyről (6). Idén legtöbben a 7–8 éves fiúk korcsoportjában indultak (17-en), valamint a 9–10 éves lányoknál (12-en). A legkisebb versenyző a 3 éves székelyudvarhelyi Balogh Lőrincz Mátyás volt. Ízelítőt kaptunk hódeszkázásból is, a 8 éves Fülöp Péter (Kolozsvár) ugyanis nem síléccel, hanem hódeszkával ereszkedett le a kitűzött kapuk között.

Bővebben: XI. EKE-gyereksíverseny – ismét Kisbányán

Az újév első túrái – irány az Árpád csúcs

Az EKE-Kolozsvár 1891 turista egyesület tagjai, nem ijedtek meg a új évi fagyos, téli időtől. Most is mint minden évben, január 2-án megtartottuk a hagyományos évnyító, úgynevezett “józanító túránkat a Rejtett forrás tisztásán, a Monostor negyedi végállomásról indultunk 46-an Bagaméri Tibor vezetésével.

Január 3-án az újév első szombatján az Árpád csúcsra két kirándulás is indult, ez egy jó bemelegítő túra a 2015-ös évre. Az egyik Kiss János hagyományos újévi túrája, a Monostor negyed végéről indult a Dumbrava gerinc, az Árpad csúcs és a Hajnal negyed felé, 12-en vettek részt, az útvonal hossza kb. 22 km. Egy másik csopor is indult, 10-en gyűltünk össze a 40-es autóbusz megállójában, a tervezett útvonal a Sáros-bükk, Árpád csúcs, Monostor negyed (kb.18 km). Figyelembe kell vegyük, hogy tél van, a hőmérséklet jóval 0 fok alatt, 10 – 30 cm között van a hóréteg vastagsága és 17 órakor már besötétedik, egyik út sem nevezhető könnyű sétának.

Bővebben: Az újév első túrái – irány az Árpád csúcs

2014 december - hagyományos ’’boros’’ évzáró túráik

Itt az év vége, a hagyományos évzáró kirándulásokon már érződik a közeledő ünnepek hangulata. Több mint 20 éve Szilágyi András megszervezi a borforraló túrát a Bácsi torok egyik tisztásán. December 13-án, reggel 9 órakor indultunk a Törökvágás tetejéről a Bácsi torok felé 12-en Szilágyi András túravezetővel, Márton Erzsikével több mint 40-en jöttek a 31-es autóbusszal Kisbácsig, ők 10 órakor indultak. A Hója erdő fái közt sűrű köd fogadott, az utak sárosak az esőzésektől, a bakancsokra és gumicsizmákra tapadó sár megsokszorozta a cipőnk súlyát. A köd nem szállt fel délben sem, sőt még sűrűbb lett. Nehéz volt tüzet gyújtani a sok eső után. Végül csak sikerült és felkerült az üst a borral. A tűz mellett, a parázson szalonnát és kolbászt sütöttünk, aki nem, az az otthonról hozott szendvicsét fogyasztotta el. A zord hideg idő ellenére kellemes a hangulat, közben felforrt a bor és megjött a nótázó kedv is. Az idő kellemesen telt, de déli 2 óra körül már készülődtünk haza, a tüzet eloltottuk és szemetet sem hagytunk magunk után. A téli napok rövidek, hamar sötétedik, egyesek a Hajtás-völgy és a Donáth út felé indultak hazafelé, mások a Bácsi-torkon keresztül, az autóbusz megállóhoz.

Bővebben: 2014 december - hagyományos ’’boros’’ évzáró túráik

Őszi gyerektúrák Kolozsvár környékén

A májusi népszerű Riszeg-tető-túra után ősszel is folytatódott a kolozsvári gyerektúrák sorozata.

Szeptember 27. reggelén ragyogó napsütésben 61 fő (köztük 31 gyerek, 2–9 év között) kapaszkodott fel Váralmásról az Almási (vagy Dezső) várhoz, pontosabban ennek ma is látható romjához, ahol Lukács József történész, az EKE egykori országos elnöke bemutatta nekünk a vár történetét. Ezután a vár alatt levő tisztáson került sor a gyerekek által különösen kedvelt tűzrakásra, szalonnasütésre, focizásra, játszásra, sőt, egy békés imádkozó sáska hosszú perceken át történő alapos megfigyelésére is. Falatozás után a gyerekeknek kis tasakokba zárt magvakat, diót, mogyorót, kukoricát kellett felismerniük, tapintás alapján.

Bővebben: Őszi gyerektúrák Kolozsvár környékén

EKE-napok Csucsán 2014-ben

Egy évvel ezelőtt május 12-én 33-an indultunk Kolozsvárról a reggeli vonattal, hogy Csucsán ünnepeljük meg az EKE-napot. Miért éppen Csucsára esett a választás? Sokszor felmerült az a gondolat, hogy jó volna egy hétvégi ház szép helyen, hegyek közt és könnyen megközelíthető legyen. A választás egy csucsai házra esett – a környék valóban szép, a Meszes- és a Réz-hegység találkozásánál, a Sebes-Körös völgyében. Kolozsvárról másfél óra alatt elérhető vonattal vagy autóbusszal, kiskocsival még hamarabb. Akkor még bizonytalan volt minden, de nagyon szerettük volna hogy ez az álom valóra váljon, hogy pótojuk a sokszor emlegetett múltat, az államosított ingatlanokat, az egykori tordai-hasadéki és bükki menedékházat. Szerettünk volna egy kulcsosházat, ahonnan csillagtúrák formájában be lehet járni a környéket, rövidebb-hosszabb túrákat szervezhetünk, hogy minden EKE-tag megtalálja a korának, érdeklődésének és fizikai erőnlétének megfelelőt időtöltést. Ahol azok is élvezhetik a táj szépségét és a friss levegőt, akik idős koruk vagy egészségi gondjaik miatt már nem túrázhatnak. Az álmok talán valóra válhatnak, de kell higyjünk bennük és bízzunk önmagunkban.

Bővebben: EKE-napok Csucsán 2014-ben

Gyerektúra a Riszeg-tetőre – lovas meglepetéssel (2014. május 10.)

A május 12-i EKE-nap alkalmából, valamint a kolozsvári Születés Hete rendezvény keretében 2014. május 10-én, szombaton gyerektúrát szervezett Sztánára, a Riszeg-tetőre az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891, illetve az Életfa Családsegítő Egyesület.

A jó idő és a vonatozás híre nem remélten magas részvételt eredményezett: 69-en indultunk útnak, 34 felnőtt és 35 gyerek, 9,5 hónapos kortól 15 évesig. A legkisebb résztvevő-címért kemény versengés folyt, ezért név szerint említjük a legkisebb, édesanyjuk/édesapjuk hátán kirándulókat: Soós Anna (9,5 hónapos), Veres Máté (10 hónapos), Bajkó Kata (1 éves 1 hónapos), Miklós Sugár (1,5 éves) és Szőcs Lili (2,5 éves).

Bővebben: Gyerektúra a Riszeg-tetőre – lovas meglepetéssel (2014. május 10.)

Gyerektúra a Tordai-hasadékba (2014. április 12.)

A rossz időjárás-előrejelzés miatt mindössze 3 család (6 felnőtt és 6 gyerek) vett részt a túrán, mely nagyszerűen sikerült. De. 11.15-kor indultunk a menedékháztól, de előbb megismerkedtünk egymással, a gyerekek elmesélték a hasadékhoz kötődő Szent László-legendát, majd átmentünk az 1. hídon, itt feltértünk balra, és a piros pont jelzést követve áthaladtunk a Tordai-hasadék Kápolnás-tető felőli peremén, a hasadék Magyarpeterd felőli végéhez. Csodás virágokat láttunk, mint pl. tavaszi héricset, kockás liliomot, kökörcsint, és a nagyon ritka, sárga színű törpe nőszirom pár példányával is találkoztunk. Elénekeltük a gyerektúrák „indulóját”, Kányádi Sándor megzenésített versét, a „Somvirággal, kakukkfűvel” c. dalt. A gyerekek jól bírták, azt mondták, ez volt életük legszebb kirándulása. A patakon való átkelés izgalmasra sikeredett, a gyerekeket sikerült épségben átjuttatni, kézből kézve adogatva őket.
A hasadékon átkelve ¾ 5-re értünk a menedékház mellett levő autókhoz, így a túra sok pihenéssel mindössze 5,5 órát tartott.

Bővebben: Gyerektúra a Tordai-hasadékba (2014. április 12.)

Gyerektúra az Árpád-csúcsra (2013. november 19.)

Csodás idő, jó társaság, meglepetések, fára mászás, szalonnasütés, körjátékok és nagyon jó hangulat jellemezte november 16-án az EKE-Kolozsvár 1891 első babatúráját, melynek úti célja Kolozsvár környékének legmagasabb pontja, a 833 m magas Árpád-csúcs volt.

Az 50 résztvevő (22 gyerek – többnyire óvodások, 27 felnőtt, 1 kutya) egy szép, napsütéses napon közelítette meg a kék kereszt jelzésen az úti célt. Az erdő közepén meglepetés-kunyhót találtak, melyből különféle finomságok (almaszeletek, mazsolás csoki) kerültek elő a gyerekek legnagyobb örömére. A legkisebbeket (a 4 hónapos Veres Mátét és a 8 hónapos Hám Boglárkát) babahordozóban és kendőben hozták szüleik.
A kirándulás sikere maga után vonja a havonta ismétlődő folytatást.

Bővebben: Gyerektúra az Árpád-csúcsra (2013. november 19.)