Ajtay Ferenc előszavával jelent meg 2008 november 28-án az ERDÉLY újabb sorozata, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 Értesítője. Az újabb sorozat szerkesztője Tóthpál Tamás, havonta jelenik meg a hónap utolsó szombatján a SZABADSÁG című napilapban.

Ajtay Ferenc előszava a sorozat első számában:
„1892-ben Erdély címen, az Erdélyi Kárpát-Egyesület kiadásában, Radnóti Dezső szerkesztésében jelent meg az Erdély természetjáró és természeti szépségeit bemutató első folyóirat."

Célja Erdély természeti szépségeinek és ritkaságainak a bemutatása, ennek kapcsán a természetjárás meghonosítása tájainkon, ami teljesen sikerrel járt. Az akkor megfogalmazott célkitűzések ma is maradéktalanul érvényesek. Ezért az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891, új alapokon bár, de a hagyományokat követve, a természetjárás és honismeret szellemében kívánja megszervezni és folytatni tevékenységét.

Mivel kolozsvári napilapunk, a Szabadság biztosít közlési lehetőséget egyesületünk részére, sietünk megfelelő számú turisztikai tárgyú tudósítással, honismereti cikkel, valamint városunk környékén levő, legközelebbi kirándulóhelyeink bemutatásával is jelentkezni.

Kérjük az olvasókat, fogadják szeretettel a közölt cikkeket, népszerűsítsék az új turisztikai információkat, hogy a múltban Kolozsváron meghonosodott turista hagyományokat tovább ápolhassuk és folytathassuk, s így a természetjárást minél többen megszeressék és gyakorolják. Szerencsére Erdély nagyon gazdag természeti szépségekben és csodákban; rajta hát, tartsuk számon és ismerjük meg ezeket!”

Az ERDÉLY újabb sorozata 2008-tól folyamatosan megjelenik, 2014 december 31-én a sorozat 73. száma jelent meg.