Home Kós Károly Teljesítménytúra

Az Erdélyi Kárpát Egyesület-Kolozsvár 1891 és a Szentimrei Alapítvány Művelődési Egyesület közös szervezésében kerül sor a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákra. A Kalotaszeg északi részén áthaladó túrát először 2002-ben rendezték meg.

A teljesítménytúrákra három távon kerül sor:
A Kós 50-es a Kolozsvár – Szentimrei villa útvonalon.
A Kós 25-ös a Szentimei villa – Sztána – Kispetri – Almási vár – Zsobok – Riszeg-tető – Szentimrei villa útvonalon.
A Kós 10-es a Szentimrei villa – Kós Károly villák – Csiga-domb – Riszeg-tető – Szentimrei villa útvonalon.

Az utolsó években a teljesítménytúra a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül zajlik.

XII. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák, 2015. augusztus 15.

A 6. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezi meg az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 és a Szentimrei Alapítvány az 50, 25 és 10 km-es XII. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákat augusztus 15-én.

Minden résztvevőt emlékpólóval, oklevéllel és kitűzővel jutalmazunk, túrakalauzt biztosítunk, egyes ellenőrző pontoknál vízzel és édességcsomaggal látunk el, a célpontnál (Szentimrei‑villa) megvendégelünk.

Bővebben: XII. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák, 2015. augusztus 15.

XIII. Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrák, 2016. augusztus 13.

A 7. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezi meg az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 és a Szentimrei Alapítvány az 50, 25 és 10 km-es XIII. Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrákat, augusztus 13-án.

Minden résztvevőt oklevéllel és kitűzővel jutalmazunk, túrakalauzt biztosítunk, egyes ellenőrző pontoknál vízzel és édességgel látunk el, a célpontnál (Szentimrei-villa) pedig megvendégelünk.

Bővebben: XIII. Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrák, 2016. augusztus 13.

XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezte meg az Erdélyi Kárpát Egyesület–Kolozsvár 1891 és a Szentimrei Alapítvány az 50, 25 és 10 km-es XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákat augusztus 16-án.

A teljesítménytúrázás a természetjárás egyik extrémebb formája, lényege hogy adott időkorláton belül végig kell haladni egy adott útvonalon az ellenőrzőpontok érintésével. A cél nem feltétlenül a leggyorsabb célbaérkezés vagy a versenylehetőség, inkább az erdő és a táj szeretete hajtja a túrázókat egy olyan megmérettetésre, melyen önmagukat kell legyőzniük, saját ügyességüket, kitartásukat, fizikai erőnlétüket mérik fel vele. A teljesítménytúrák általában szép vidékeken haladnak át, így az egészséges testmozgás mellett alkalmat adnak a táj megismerésére is. Egy tájat akkor ismerhetünk meg legalaposabban ha gyalogosan lépésről-lépésre bejárjuk.

Bővebben: XI. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák